Следвайте ни

Амазонската джунгла гори СНИМКИ

Рекорден брой горски пожари в Амазонската джунгла са отчетени тази година. До момента близо 73 хил. пожара са засечени от Бразилския институт за космически изследвания, пише „Ройтерс”.

Стихиите са се увеличили с 83% спрямо миналата година, като предишния рекорд беше измерен през 2013 г. Само за седмица сателитни снимки показват нови 9507 пожара в най-голямата тропическа джунгла, основен помощник в борбата срещу глобалното затопляне.

Огромни части от страната бяха обхванати от черен смог. В някои области беше обявено бедствено положение. Сао Пауло остана без ток в продължение на час в началото на седмицата.

Горските пожари са често срещани в сухия период. Обезпокоително е, че мнозина от фермерите, които живеят в частите на джунглата, нелегално палят горите, за да освободят място за добитъка си.

Експерти и граждани обвиняват крайнодесния президент на страната Жаир Болсонаро за това, че бездейства и игнорира климатичните промени. През последните месеци бяха публикувани притеснителни данни, че Амазонската джунгла губи средно по 1 хка на минута.

Според информацията сечта на джунглата се е засилила откакто Бразилия има нов държавен глава. В страната правителството на Болсонаро на практика насърчава обезлесяването. Откакто стъпи в длъжност през януари, Болсонаро заяви, че ще развива амазонските региони за фермери и миньори.

Действията на бразилския президент предизвикаха международни реакции, особено сред екозащитниците. През миналия месец държавния глава обвини космическия институт за това, че манипулира статистиките за пожарите в Амазонската джунгла.

Американската космическа агенция НАСА, пък, излезе с информацията, че пожарите в региона са под нормата. 

Тя е дом на близо 3 млн. вида животни и растения. Също така там живеят и около милион индианци.

Източник: blitz.bg

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?