Следвайте ни

Амазония гори по-ужасно отпреди заради COVID-19

Ако тенденцията се запази, пожарите тази година лесно ще надминат рекордните от миналата

viber icon

Пожарите в тропическите гори на Бразилия около река Амазонка нараснаха с почти 20% през юни. Броят им е най-големият за месеца от поне 13 години насам, пише вести.бг.

А в момента там е дъждовният сезон. Ако тенденцията се запази, пожарите тази година лесно ще надминат рекордните от миналата.

Екоактивисти твърдят, че пандемията от коронавируса изостря проблема. Има по-малко патрули и властите осъществяват по-слаб контрол.

В същото време хората са притиснати от икономическата криза, предизвикана от заразата. Много от пожарите започват като прикриване на незаконен дърводобив или бърз начин за разчистване на обработваема земя.

А в момента Бразилия, с 1,45 млн. заразени от началото на пандемията и над 60 хил. починали, се е фокусирала върху борбата с Ковид-19.

През юни Националният институт за космически изследвания в страната (INPE) регистрира 2248 пожара с помощта на сателитни изображения или с близо 400 повече, отколкото през миналата година.

Миналогодишните пожари достигнаха връх през август, когато бяха 30 901 - трикратно повече спрямо същия месец на предходната година.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?