Следвайте ни

Amazon се покая с $2 млрд. за зелени технологии

viber icon

Илон Мъск призова гигантът в онлайн търговията да бъде разбит, вредните емисии от дейността й се увеличиха с 15 на сто за година

Amazon обяви, че създава фонд за инвестиция и развитие на екологични технологии. Той стартира с 2 млрд. долара, но сумата може и да се увеличи, ако това се налага. Решението на компанията идва след факта, че през миналата година вредните емисии от нейната дейност са се увеличили с 15%.

The Climate Pledge Fund е част от поетата от Amazon цел до 2040 година да е с неутрални нетни вредни емисии. Това означава, че тя иска да компенсира генерираните вредни емисии от свои дейности чрез други зелени технологии.

Фондът е част от тази цел. Той ще инвестира в компании и идеи, които създават продукти и услуги за намаляване на вредните емисии. Amazon казва, че фондът ще разглежда кандидатури от компании по целия свят. Няма да има ограничение за размера на компанията. Може да е идея, която едва сега започва, но може и да е дългогодишна компания с утвърден пазар и клиенти.

Водеща ще е идеята, като тя може и да е подходяща за най-различни индустрии - транспорт, логистика, генериране и съхранение на енергия, производство, екологични материали, земеделие и др. Amazon казва, че ще приема и други големи компании, които искат да участват във фонда и така по-бързо да се увеличи неговият капитал и инвестиции. 

Amazon съобщава още, че върви по график за преминаване на 100% енергия от възобновяеми източници до 2025 г. Това ще е 5 години по-рано от първоначалната цел. Компанията допълва, че до момента е инвестирала в 91 проекта за възобновяема енергия с общ капацитет над 2900 MW за над 7,6 млн. MWh на година.

Компанията продължава да променя и подобрява и опаковките на продуктите за доставка. От 2015 г. е намалила теглото на опаковките с 33%, като е оптимизирала и тяхната употреба, което е довело до намаляването на теглото с общо 880 000 тона. Това е равносилно на 1,5 млрд. кашона. Amazon доставя над 10 млрд. артикула годишно.

Редица анализатори зад океана обаче видяха в анонса за „зелената“ инвестиция начин компанията да натрупа позитиви, след като през последните месеци редица скандали избухнаха около Джеф Безос и Amazon. В началото на юни Илон Мъск призова гигантът в онлайн търговията да бъде „разбит“, след като автор се оплака в социалните мрежи, че не може да пусне книгата си на търговската платформа.

"Това е безумие", туитна Мъск към шефа на Amazon, с коготo се конкурират с компаниите си за космически технологии. "Време е Amazon да бъде раздробен. Монополите са вредни!", пък гласеше втори туит на Мъск. От онлайн търговеца все още отказват коментар по темата. Изказването на Мъск обаче струваше близо 950 мил. долара спад в акциите на Amazon.

Най-големият онлайн търговец имаше проблеми и със служителите в американските си складове, които работиха на пълни обороти по време на пандемията в САЩ. Стотици от тях обявиха в социалните мрежи и медиите, че от Amazon практически не осигуряват нито достатъчно предпазни средства, нито възможност да бъдат изпълнени санитарните предписания в самите складове на компанията, къде се подготвят пратките.

Експерименталната технология за лицево разпознаване на Amazon пък стана основно оръжие на полицията и властите в САЩ срещу демонстрантите през последните месеци. Програмата от известно време е критикувана от правозащитници с аргумента, че разпознава чернокожи (сред тях - дори конгресмени) като заподозрени или престъпници и че обучава алгоритъма и захранването на софтуера с изображения така, че да работи с "предразсъдъци". 

Софтуера, наречен „Rekognition“, дава възможност да се използва изкуствен интелект за бързо сравняване на снимка от телефона на полицай с бази данни като тази на полицията. Макар и компанията да блокира достъпа до приложението за полицията за една година, текущите версии ще останат на разположение на властите в САЩ.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?