Следвайте ни

Алпинист намери съкровище на Монблан!

viber icon

Френски алпинист остана безкрайно учуден, когато докато се катерил по лендник на Монблан открил сандък със скъпоценни камъни. Смята се, че скритите скъпоценности са свързани с две мистериозни самолетни катастрофи на индийски самолети. Планинарят, който пожелал да остане анонимен, открил кутията със съкровището при изкачването си на ледника в района на Шамони. В нея имало няколко малки торбички пълни със смарагди, рубини и сапфири с надпис "Произведено в Индия" на стойност 246 000 евро. След като слязъл от планината алпинистът предал скъпоценностите на полицията, за което получил награда. "Той е честен мъж, който бързо е осъзнал, че съкровището принадлежи на някой друг", твърди началникът на местната полицейска служба пред thelocal.fr.

По всяка вероятност камъните са били на борда на самолет на Air India, който на 3 ноември 1950 г, се разбива в областта на Мон Блан. При катастрофата загиват 58 души, в това число и принцеса Малабар. Те може да са били притежание и на някой от 117 пътници на борда на Boeing 707 на Air India, който се разбива 16 години по-късно в същия район по време на полет от Мумбай до Маями.

Френските власти заявиха по случая, че ще се опитат да открият произхода на скъпоценните камъни и законния им собственик. Според френското законодателство съкровището може да бъде върнато на планинаря, ако произходът му не се идентифицира.

Въпреки че това е може би най-ценната находка до сега, планинари на Монблан редовно са намирали отломки, багаж и човешки останки от катастрофи през годините.

През август миналата година дипломатическа чанта е била открита в същия район на планината.

Чантата е била с печати "Дипломатическата поща" и "Министерство на външните работи" и е била намерен от планински спасители. Индийското посолство в Париж заяви, че очаква с нетърпение да получи "тази много закъсняла поща".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?