49

Александър Велики от II век откриха в Северна Турция СНИМКИ

По време на разкопките, извършени в района на Античния театър в Конуралп, окръг Амасра, в северния черноморски район на Турция, археолози идентифицираха обект, датиращ от над 1800 години, в горната част на работната зона. 

След като продължиха подробно изследване на мястото, те извадиха артефакта, който изглеждаше като глава от обект датиращ от епохата на Римската империя.

В резултат на консултация с експерти е установено, че намерената глава е от бюст или статуя на Александър Велики. Главата, която е намерена на върха на театъра, е доставена в музея Конуралп. 

Мраморна глава с размери 23 см. беше открита при разкопките в античния театър. Тя датира от 2-ри век и е открита по време на разкопки в древния град Прусиас ад Хипиум. Дългата къдрава прическа до врата и два кичура коса (Анастоли) в средата на челото му приличат на грива на лъв. Това е прическа, типична за Александър Велики“, се казва в изявление на музея в социалните мрежи.

По време на разкопките много части от античния театър бяха разкрити. Подобни исторически артефакти като глави на статуята на Аполон и на Медуза бяха намерени и преди това в горната част на структурата.

Учените се натъкнаха на историческите артефакти по време на строежа на училище в Амасра, съобщава агенция Демирорен (DHA). В близост бяха открити и други нови находки.

Преди 2 седмици на същото място, при разкопки проведени под ръководството на директора на музея в Амасра, Зюбейде Куру, бе разкрита статуя изобразява полугола женска фигура, носеща наметало, облегната върху урна.

Статуята е намерена на дълбочина 3 метра под земята и е висока приблизително 1,5 метра. Изработена е от мрамор и също е с произход от 2-ри век, от времето на римския период.

Според изследователите статуята вероятно изобразява нимфа от гръцката митология, женско божество, разглеждано като олицетворение на природата.

Черноморският град Амасра, първоначално е известен като Сесаму.

После получава името си от Амастрис, персийска принцеса и тиранин-владетел на Хераклея. 

Амасра се споменава за първи път в "Илиада" на Омир и от гръцкия историк Страбон, който описва града при устието на река със същото име, вливаща се в морето. 

Градът и днес е разположен на живописен полуостров на турското черноморие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?