49

Алчността на строителния сектор стои зад трагедията в Турция

Турският опозиционен Национален алианс, съставен от 6 водещи партии, проведе среща по повод трагедията и безпрецедентните щети от земетресенията с епицентър Кахраманмараш в Югоизточна Турция. 

Алчност за печалби

Алиансът излезе с изявление: „Невероятната алчност за печалби, която отвори вратата за корупция в строителния сектор накара нацията ни да плати фатално тежка сметка.“

Разделителна риторика

В прессъобщението, публикувано след срещата, страните благодариха за помощта на държавните институции, обществените служители, неправителствените организации и международните организации въпреки „неспособността на правителството и разделителната риторика“ по време на спасителните операции след земетресението. 

От опозиционния алианс заявиха, че не е извършена необходимата подготовка преди бедствието и не са взети адекватни мерки при спасителните и хуманитарните дейности.

Корупция в строителния сектор

„Причината са отслабването на институционалния капацитет на Органа за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), даването на отговорности на хора на висши позиции, които нямат нужните заслуги и познания, предоставянето на разрешения за неустойчиви на земетресения сгради без никакъв надзор и огромната алчност за лесни доходи, които отвориха вратата за корупция в строителния сектор и накараха нацията ни да плати фатална сметка“, се акцентира в изявлението. 

Президентската система

В прессъобщението се споменава още, че страданията и жертвите са се увеличили поради естеството на президентската система, „където нито един бюрократ не може да поеме инициатива и се очакват инструкции от един човек по всеки въпрос“.

Опозицията твърди, че операциите по търсене и спасяване са били закъснели и неадекватни и доставката на основни нужди не е могла да бъде координирана правилно от самото начало. 

Забавена работа на терен

„За съжаление се създаде разногласие между общините и неправителствените организации. Поляризиращият тон в изявленията на управляващите не беше изоставен и решенията, взети от един център, забавиха работата на терен. Ирационални практики като изпращане на служители на реда, миньори и строителна техника със закъснение на мястото на бедствието, забавяне на интернета и социалните медии в разгара на спасителните операции, недостатъчните възможности на GSM операторите и незатварянето на фондовата борса имаха непоправими последици и задълбочиха кризата в страната", се казва в изявлението.

Забрана на продажбата на имоти

Алиансът също така настоява за забрана на продажба на сгради и земи на чужденци в зоните на бедствието. Те добавиха, че е изключително важно да се запази демографската и социалната структура в района.

Онлайн обучение в университетите

Прессъобщението засяга и една гореща тема в страната, а именно решението за онлайн обучение в университетите, обявено от президента Ердоган миналата седмица. Той разпореди всички университети в страната да бъдат на онлайн обучение до лятото, за да може общежитията им да бъдат предоставени за пострадалите от земетресенията. 

Според опозицията капацитетът на туристическия сектор и празният сграден фонд в големите градове трябва да се използват за настаняване на пострадали от земетресението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Динко

Динко

19.02.2023 | 12:41

Където има прости купувачи,там има алчни продавачи

Отговори
1 3
Чичо Ичо

Чичо Ичо

19.02.2023 | 10:38

Алчността на нашите строителни предприемачи не е по малка,особено новите играчи в строителния бранш!!

Отговори
13 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?