Следвайте ни

„Аквариум"-ът в Сарос - магнит за любителите на гмуркането

viber icon

Районът до пристанище Ибридже, наречен "аквариум", който се намира в залива Сарос в Северозападна Турция привлича местни и чуждестранни ентусиасти за гмуркане. 

Гмуркачите, придружени от инструктори, се спускат в рифове в района, където са разположени останки от времето на битките за Дарданелите. Там дори има по-късно потопен и пътнически самолет Ербус A330.

Училищата по гмуркане, разположени в пристанището, продължават практическо и теоретично обучение, докато близките на водолазите също могат да почиват на плажовете в Сароския залив.

Гмурканията се извършват в съответствие с мерките за коронавирус. След гмуркане аксесоари като очила, плавници, шнорхели, дрехи се дезинфекцират.

Кметът на Кешан Мустафа Хелваджъоглу каза пред Анадолска агенция, че 
„освен красивите рифове и потопения самоле ще бъде извършена и работа по потапянето на голяма цестерна, която ще е нова атракция за водолазите. До сега има около 100 000 посещения в региона Ибридже.

„Водолазният туризъм в Египет е изключително догоден бланш. Ние се учим от тях и също работим в нашия залив с Агенцията за развитие на Тракия и Одринската областна управа“, каза Хелваджъоглу.

Той каза, че градът е създал къмпинг в Ибридже специално за водолазния туризъм, подчертавайки: „Ще добавим още професионализъм. Гмуркането е скъп спорт. Ще предложим по-добри условия на феновете, които се занимават с този спорт. "

„Сега предлагаме на нашите гости комфортно настаняване, къмпинг и караванен туризъм. Вече сме решили някои инфраструктурни проблеми. Имаме голям потенциал.“, добави той.

Представителят на турската федерация по водни спортове Одрин Йозкан Арсу каза също, че пристанище Ибридже се е превърнало в притегателен център за подводни спортове за местни, както и за много мераклии за гмуркане от България. 

Арсу, който заяви, че Ибрице е най-чистият район по отношение на водолазния туризъм на северозапад от Истанбул, каза: „Туристите стигат до тук само за час от България, и за три часа от Истанбул. След гмуркания през уикенда те също правят семейна почивка. Популярността на това място нараства от ден на ден. "

Арсу спомена, че 80 000 до 120 000 водолази идват в региона всяка година.

Той подчерта, че „От гледна точка на туризма този брой е около 1,5 милиона със семействата и роднините им. Интересът към Ибридже нараства от ден на ден. Водолазите също допринасят за региона в икономически смисъл."

Инструкторът по гмуркане Ферхат Курт изрази, че е имало 100 процента увеличение на броя на водолазите в района през последните 10 години.

Курт, който каза, че водолазните училища по-рано са били разположени в пристанището, се изнесоха от пристанището съгласно новата наредба, отбеляза, че те продължават да работят без проблеми на водни платформи в морето.

Инструкторът Ахмет Юмуртакъи също каза, че те дават половин час теоретично обучение на кандидатите за водолази и след това се гмуркат заедно под водата.

Той отбеляза, че дори и тези, които не знаят как да плуват, могат да се гмуркат придружени от инструктори.

Собственикът на водолазен център Сердар Савашал подчерта, че от съоръжението му са започнали гмуркания на 1 юли и от тогава ема непрекъснато резервации за нови групи.

Споменавайки, че се възползват от това, че нямат проблеми, свързани със слуз, или тъй наречените "морски сополи" Савашал каза, че тези, които искат да се гмуркат, могат да реализират своята подводна мечта на достъпна цена.

Снимки Агенция Анадола

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?