Следвайте ни

Акули от Уолстрийт във финансовата пирамида на Мадофф

150 години в затвора ще лежи измамникът, предполагаемите съучастници получават оздравителни милиарди от Белия дом

viber icon

Много финансови институции са способствали за мошеничеството на Мадофф, но гигантът JPMorgan Chase е бил в самия център на измамата и фактически й е бил съучастник. Това пише в исковата молба, подадена в съда на Ню Йорк от Ървинг Пикард, временно управляващ фирмата Bernard L. Madoff Investment Securities (BLMIS), натоварен със задачата връщане на парите на бившите клиенти на Бърнард Мадофф. Управляващият иска от JPMorgan, един от стълбовете на Уолстрийт с активи от около 2 трилиона долара, компенсации на загубите на потърпевшите в размер на 6.4 милиарда. Самият Мадофф, както е известно, излежава 150-годишна присъда за създаването на най-голямата финансова пирамида в историята. Скандалът се разраства, тъй като става ясно, че мошеникът съвсем не е играл соло. Мадофф твърди, че негови съучастници са били най-мощните финансови играчи на Уолстрийт. Независими експерти се опитват да разплетат схемата. Според тях целият съвременен финансов свят е една огромна пирамида.

Пикард и екипът му юристи явно са поработили здраво за изготвяне на иска. На четвърт от 115-страничния документ, цитиран от руското издание Итоги, са описани конкретни примери за това, как сътрудници на JPMorgan Chase са сигнализирали до ръководството, че инвестициите на Мадофф напомнят финансова пирамида. По многобройните сигнали обаче не са правени никакви проверки и разследвания. Намекът е повече от прозрачен: излиза, че един от гигантите на Уолстрийт е бил в играта.

Особено изобилстват с червени флагчета цифрите за 2006 г., когато активността на Мадофф по главната, т.нар. 703-а сметка в JPMorgan, придобива трескав и лишен от всякаква бизнес логика характер. В някои дни през нея минават милиарди долари. При това често огромни суми са превеждани някъде, а след ден-два са връщани обратно с точност до цент. Милиони долари наличности по чекове са многократно теглени от едно и също лице. Огромни са несъответствията между текущия баланс по сметката и платежните документи.

Списъкът с финансови странности е дълъг, подробен и печален, признава един от колегите на Пикард Дейвид Шихан. Почти всеки от тези епизоди, според него, е изисквал, съгласно законодателството, запитване до клиента и сигнал до правоохранителните органи. Поразително е, разказва юристът, да виждаш буквално милиони долари, постъпващи и теглени всеки ден, и нито едно телефонно обаждане относно правомерността на тези съмнителни операции.

По отношение на Мадофф в банката изобщо не е действала одобрената от финансовите регулатори програма "Знай своя клиент". Явно JPMorgan Chase е бил под хипноза от това, че топфинансистът е открил своя сметка в институцията преди 20 години. Никой не задавал никакви въпроси на видния клиент. Без последствия да оставени и множество инциденти, които, ако са се отнасяли до друго лице, биха станали моментално предмет на вътрешнобанково разследване. Например в момент, когато инвестиционният отдел на JPMorgan Chase готвел пакет нови финансови продукти за BLMIS, става ясно, че мениджърът от страна на Мадофф не знае имената на партньорите на шефа си, не контролира търговската активност на компанията и въобще никога не е виждал операционните ведомости. Самият Мадофф заявил на сътрудниците от отдела за оценка на рисковете на JPMorgan, че не желае сериозни проверки от тяхна страна, тъй като се бои от изтичане на информация, свързана с "уникалната му инвестиционна стратегия". Само това е предостатъчно за биене на тревога, обяснява икономистът Хари Маркополос, който още през 2000 г. нарече бизнеса на Мадофф мошеническа пирамида.

Впрочем в JPMorgan такива предположения съвсем не са тайна, както свидетелства кореспонденцията между служителите. През 2007 г. един мениджър съобщава на друг: На вечеря чух от колеги, че около Мадофф нещата са мътни и че печалбите от инвестициите му са част от финансова пирамида. Това засяга и нас - влез в интернет и прочети. При друга обмяна на електронна поща банкери се удивляват, че ежегодният одит на многомилиардната инвестиционна компания на Мадофф се води от малка одиторска кантора на Лонг Айлънд, състояща се от двама души. Трябва да отидем да проверим тези Фрилинг и Горовица, да не се окаже, че на този адрес има автомивка или нещо от този сорт, шегува се един финансист.

 Никой обаче не проверява адреса. Както и при другите сигнали за нарушения. по-сериозно внимание на Мадофф в банката проявяват едва през есента на 2008 г., когато между служителите на лондонския клон на JPMorgan Chase и служител в един от свързаните с Мадофф фондове възниква нелицеприятен разговор по повод превода от фонда на, принадлежащи на JPMorgan. Представител на Мадофф заплашва събеседника си с това, че има приятели в Колумбия, които могат да светят маслото на когото трябва и са наясно как да открият всеки, който им е нужен. Едва след този случай JPMorgan Chase отваря жалба към британската полиция, като използва станалата вече сакрална фраза, че дългогодишните устойчиви печалби на Мадофф са "твърде големи, за да са истински". Като следваща стъпка в края на годината JPMorgan Chase тихомълком вади вложенията си от компанията на Мадофф.

 Как да си обясним упоритата слепота на почтената банка? Елементарно, отговаря Ървинг Пикард. JPMorgan Chase получава за слепотата, глухотата и мълчанието си от Мадофф не по-малко от милиард долара във вид на проценти и комисиони. Сумата е прилична дори за такъв гигант, въпреки че днес за свое оправдание оттам заявяват, че фирмата на Мадофф съвсем не е била техен важен или значим клиент.

Въпросът за това как примитивна финансова пирамида е просъществувала две десетилетия, се задава отдавна. Едва сега обаче той може да намери отговор. Съдейки по всичко, класическа пирамида структурата на Мадофф става едва в залеза на историята си. Дотогава парите на вложителите са инвестирани в рискови активи, но напълно легално. За това на финансиста активно му помагат най-мощните корпорации на Уолстрийт. За да плаща по милиард на същата JPMorgan, Бърнард Мадофф е трябвало да получава огромни печалби, иначе парите за клиентите на компанията щяха да свършат много по-рано. Крахът съвпадна със световната финансова криза, когато големите играчи започнаха да вадят парите от инвестиционните фондове, в това число и намиращите се под управлението на Мадофф. Който продължава да радва клиентите с устойчиви доходи. Вече, видимо, изключително за сметка на вноските на новите измамени вложители.

Най-циничното в случая е това, че инвестиционните банки успяват да изнесат средствата си от пирамидата на Мадофф, и то с прилична печалба. А измамени се оказват почти само физически лица.

Сега предстои да се изясни защо век и половина затвор получава само Мадофф, а потенциалните му съучастници от Уолстрийт се наслаждават на свобода и милиарди субсидии от правителството на САЩ, което помага на финансистите да излязат от кризата. Съдебната жалба по иска към JPMorgan Chase, според наблюдателите, до крайност изостря критичното отношение на общественото мнение към акулите на Уолстрийт, които при проверката на кризата се оказаха не финансови богове, а некомпетентни и алчни простосмъртни.

При това сътрудничеството с Мадофф в създаването на пирамидата съвсем не е единствен пример на корупция на Уолстрийт. Разгаря се нов скандал около търговията с вътрешна информация. Разбира се, подобни неща са вършени и по-рано. Но, както твърди главният прокурор на Южния окръг на Ню Йорк Прит Бхарара ­ като се имат предвид мащабите на обвинението, говорим не просто за корумпирани индивиди, а за нещо, което прилича на корумпиран бизнес модел, цяла верига вътрешни шпиони.

 В центъра на разследването се оказва хедж-фондът Galleon, принадлежащ на американския милиардер Радж Раджаратнам, роден в Шри Ланка. Предявени са му обвинения за това, че е получил 45 милиона долара от покупка и продажба на ценни книжа, ползвайки вътрешна информация. Един от информаторите му е Даниела Чиези, работеща в малкия хедж-фонд New Castle LLC. Тя разбрала от любовника си Робърт Моффат, високопоставен мениджър в IBM, че корпорацията AMD (Advanced Micro Devices) готви сливане, Чиези купува допълнителни акции и споделя информацията с отдавнашния си партньор Раджаратнам. След време цената на пакета акции така скача, че дамата се плаши да не привлече към сделката вниманието на регулатора. Раджаратнам я съветва да замете следите, като продаде част от акциите преди обявяването на сливането. Сред другите шпиони на магната са служители на Intel, McKinsey & Co, Moody's, юридическата кантора Ropes & Gray. Един от тях подшушва за предстоящата смяна на собственика в хотелската верига Hilton, друг споделя секретна информация за същата AMD, трети предупреждава за размера дивиденти на акция в известна корпорация няколко дни преди публичното обявяване и машината се задейства.

 Малко странно в тази поредица изглежда Цви Гофер. Развивайки идеите на по-възрастните си колеги, този младеж завързва своя мрежа информатори, като получава прозвището Октопода по асоциация с персонаж от поредицата за Джеймс Бонд. По същия начин Цви пуска пипалата си навсякъде, където се наложи. Той прави удар, като научава от познат за предстоящата продажба на компания 3Com и изкупува акциите й, чиято цена, естествено скача, когато новината става известна. ФБР твърди, че при ареста отраканият младеж се опитва да глътне симкартата на телефона си, за да унищожи веществените доказателства.

Появяват се дори цели фирми за така наречените независими инвестиционни изследвания, всъщност едва ли не открито занимаващи се с посредничество между вътрешните шпиони и клиентите на тази информация. Една от тези фирми, Primary Global Reaserch, по данни на следствието, е платила на мениджъра на компютърната компания Dell Даниел Девору около 145 000 долара за конфиденциална информация. Бившата служителка на отдела за корпоративни връзки на Disney Бони Хокси и любовникът й Йони Себаг също решили да спечелят от тайни на знаменитата компания и разпращат електронни писма с предложения до двайсетина хедж-фонда. В очакване парите да потекат Бони дори изпратила на приятеля си снимки на чанти марка Стела Маккартни, които искала като подарък след изгодната сделка. Йони обещава две чанти. Вместо пари обаче пристигат служители на ФБР, след като някои получатели на писмата им препращат офертите на двойката.

Списъкът на героите и неудачниците във финансовия свят на Америка е дълъг. Не е нужно да се изрежда целият, за да стане ясно, че Уолстрийт се сблъсква с нов проблем, над която правосъдните органи ще се изпотят солидно.

На карта е поставено доверието към нашите пазари, предупреждава екссенатор Тед Кауфман, назначен от Конгреса за шеф на комисията по оценка на ефективността от 700-милиардния   план за спасяване на финансовите учреждения в САЩ. В частност размахът на търговия с вътрешнофирмени тайни, според Кауфман, е ясен сигнал към чуждестранните инвеститори, че могат да се сблъскат с измами на американския финансов пазар. А ако на Уолстрийт играят със съмнителни карти, какво остава за малките играчи?!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?