Следвайте ни

Ако Brexit беше телевизионен сериал, щеше да спечели куп награди

ЕС ще го отложи до февруари, ако Джонсън не получи подкрепа от парламента

viber icon

Ако "Брекзит" беше телевизионен сериал, със сигурност щеше да се радва на огромен успех. Мелодрамата - със своите безброй неочаквани обрати и политически битки - щеше да обере редица награди от филмови фестивали. 

Това е реалността! 

Проблемът е в това, че Брекзит не е фикция, на която може да бъде сложен край с дистанционното за телевизора. Брекзит е част от реалния живот. И за британците, и за ЕС. И постепенно тази драма се превръща в истинско мъчение за зрителя. Премиерът Борис Джонсън се провали (засега) със своята сделка с ЕС за Брекзит - втората по рода си. Депутатите в Лондон приеха поправка, с която отложиха гласуването ѝ. Те се опасяват, че до 31 октомври Джонсън все пак може да намери вратичка, през която да прокара т.нар. твърд Брекзит. Затова парламентаристите в Лондон искат първо да се запознаят подробно с всички законопроекти, необходими за протичането на регулиран Брекзит, преди да гласуват договора. А това няма как да се случи преди 31 октомври.

Затова сега фазата за преговори трябва да бъде удължена. С други думи: следва нов епизод от мелодрамата "Брекзит". ЕС сигурно би се съгласил да даде отсрочка на Великобритания за трети път. Не е тайна, че Брюксел не иска да има никаква вина за евентуален нерегулиран Брекзит. Условието обаче е Лондон да изпрати писмо до ЕС с искане на нов срок и да посочи основателна причина за това. А писмото трябва да е подписано от Борис Джонсън. Той, впрочем, беше заявил следното: "Предпочитам да лежа мъртъв в гроба, отколкото да моля за отсрочка". 

В събота вечерта (19 октомври) действително пристигна такова писмо - с молбата срокът за Брекзит да бъде удължен до 31 януари 2020. То обаче не беше подписано от премиера, защото Борис Джонсън е твърдо против удължаването. Малко по-късно обаче от Лондон бе изпратено и второ писмо до ЕС - вече подписано от британския премиер. В него Джонсън ясно заявява, че е строго против удължаването на срока. За да не се стигне до някакво недоразумение, британският посланик в ЕС Тим Бароу също изпрати писмо до ЕС - в него Бароу посочва, че молбата за удължаване на срока за Брекзит не е била подписана от Джонсън, тъй като законът задължавал британското правителство да поиска отлагане. И така: дотук общо три писма от Лондон до офиса на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

Какво ще реши ЕС? 

Европейският съюз ще отложи излизането на Великобритания до февруари 2020 г., ако британският министър-председател Борис Джонсън не успее да получи одобрение за своята сделка за Брекзит в парламента идната седмица, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Сънди таймс". 

Според британското издание, което цитира дипломатически източници, се предвижда Великобритания да може да напусне по-рано - на 1 или 15 ноември, през декември или януари, ако сделката на Джонсън бъде ратифицирана, преди да изтече удължаването, съобщава БТА. 

Вестникът посочва, че няма да бъде взето решение, докато държавите от ЕС не преценят шансовете за одобряване на споразумението за Брекзит в парламента. Ако Джонсън се сблъска със сериозни трудности или депутатите наложат втори референдум за Брекзит, тогава държави като Германия ще настояват за по-дълга отсрочка, евентуално до юни догодина. 

Дипломати и служители от ЕС, цитирани от Ройтерс, казаха, че в зависимост от развитието на събитията във Великобритания възможностите за удължаване на срока за Брекзит варират от отлагане само с още един месец, т.е. до края на ноември, до отлагане с половин година или повече. 

За публиката, за хората, засегнати от Брекзит, фирмите, търговците, рибарите, износителите и за още много други това вече не е никак забавно. В почивните дни стотици хиляди британци излязоха в Лондон на протест срещу Брекзит. Те искат страната им да остане в ЕС или поне да бъде проведен нов референдум. Депутатите в британския парламент трябва да чуят техния глас. Брекзит не е телевизионно шоу, въпреки че все повече заприличва на такова.

Дойче веле

 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?