1553

Ахмети: Нищо няма да ѝ стане на държавата, ако впишем българите

На държавата няма да ѝ стане зле, ако приемем българското малцинство като конституционна категория. Това заяви председателят на ДСИ Али Ахмети на пресконференция след срещата с българския премиер Кирил Петков, който е на официално посещение в Скопие.

По време на разговорите Ахмети се е поинтересувал кои са пречките, за да се постигне положителен резултат за започването на преговорите за присъединяване към ЕС. От българската делегация чул, че за тях е от значение в македонската конституция да бъде вписано българското малцинство, което живее в Република Северна Македония.

„Говорих много открито за това с Петков. Ние сме напълно ангажирани да се спазва и да не се оспорва правото на никого да се декларира, без натиск, както се чувства и това да се отрази в конституцията.

Смятам, че на държавата няма да ѝ се случи нищо лошо, ако приеме българското малцинство като конституционна категория. Важно е да започнат преговорите за членство в ЕС, защото така ще изградим сигурно бъдеще.

Рамковият договор обхваща всички малцинства, които живеят тук и със сигурност с приемането и със значителните промени, които ще бъдат направени само ще укрепим държавата си и европейските стандарти и разнообразието.

Ще имаме представителство на хърватите и черногорците, които също са поставили въпроса да бъдат вписани в конституцията на РСМ. За да се случи това, са необходими смелост и добра воля от страна на всички – и от парламента, и от неправителствения сектор, и от медиите“, каза Ахмети, като подчерта, че това е важна стратегия за началото на преговорите с ЕС.

Обществеността знае, че досега различията между Скопие и София са били пречка и на срещата е поискал да разбере как може да се ангажира с намирането на решаване.

„Днес видях много по-голяма воля у премиера на България този въпрос да има епилог и колкото може по-скоро да се намери взаимноприемливо решение и за двете страни. Трябва да започнем преговорите за членство през юли тази година“, каза лидерът на ДСИ.

Македонците не трябва да имат колебания,

По време на срещата с българския премиер Ахмети е изтъкнал, че двете държави имат нужда от облекчаване на отношенията и да говорят много по-открито за теми, които се нуждаят от решаване. Не трябва да бъдем претоварени с емоции, а да бъдем рационални, подчерта той.

Съгласен е, че изграждането на Коридор № 8, пътищата и жп линията трябва да започне колкото се може по-скоро, защото свързват градовете от Бургас през Скопие до Тирана и сближават. Освен това ще дадат възможност да се подобри комуникацията и сътрудничеството в различни области като икономика, инвестиции и култура. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?