Следвайте ни

Агджа прострелва папата във Ватикана преди 40 години

viber icon

Днес се навършват 40 години от атентата срещу Йоан Павел II във Ватикана. Докато излиза на площада, папата е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа от Турция (член на ултранационалистическата турска организация „Сивите вълци“). Папата е уцелен четири пъти и губи огромно количество кръв, но според него Света Богородица го спасява, той оцелява и се възстановява от покушението. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист. Впоследствие е освободен. 

По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и са набедени и българските граждани Сергей Антонов, подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов. По-късно самият папа Йоан Павел казва, че никога не е вярвал в "българската следа" при покушението. Той дори прави визита в България през месец май 2002 година. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Интересно

Интересно

13.05.2021 | 08:00

А най-интересното е чий го дири преди атентата Агджа 3 месеца в София, отседнал в хотел Витоша Ню Отани...и на чии разноски!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?