1553

Африкански селянин направи 102 деца и обяви "Спирам"

Муса Хасахия Касера има толкова много деца, че не може да си спомни имената на повечето от тях. Угандийският селянин се бори да осигури прехраната на огромното си семейство, което според него включва 12 съпруги, 102 деца и 578 внуци, и смята, че това вече е достатъчно.

"Отначало беше шега... но сега това си има своите проблеми", казва 68-годишният мъж пред АФП в стопанството си в село Бугиса в окръг Буталея - отдалечен селски район в Източна Уганда.

"С влошеното ми здраве и едва два акра земя за такова огромно семейство, две от съпругите ми напуснаха, защото не можех да си позволя елементарни неща като храна, образование, дрехи."

Хасахия, който в момента е безработен, но се е превърнал в нещо като туристическа атракция в селото си, казва, че сега съпругите му вземат противозачатъчни, за да спрат по-нататъшното разрастване на семейството.

"Съпругите ми приемат контрацептиви, но аз не. Не очаквам да имам повече деца, защото съм се поучил от безотговорната си постъпка да създам толкова много деца, за които не мога да се грижа."

Потомството на Хасахия живее основно в бързо рушащата се къща, чийто покрив от гофрирано желязо ръждясва, или в около две дузини измазани с кал и покрити с трева колиби наблизо.

Той се жени за първата си съпруга през 1972 г. на традиционна церемония, когато и двамата са на около 17 години, а първото му дете Сандра Набуире се ражда година по-късно.

"Тъй като сме само две деца, брат ми, роднини и приятели ме посъветваха да се оженя за много жени, за да създам много деца и да разширя семейното си наследство", казва Хасахия.

Без борба

Привлечени от тогавашния му статут на търговец на добитък и месар, Хасахия казва, че селяните предлагали дъщерите си за женитба, дори и такива, които не са навършили 18 години.

Детските бракове са забранени в Уганда едва през 1995 г., докато полигамията е разрешена според някои религиозни традиции.

102-те деца на Хасахия са на възраст от 10 до 50 години, а най-младата му съпруга е на около 35 години.

"Предизвикателството е, че мога да си спомня само името на първородния и последния си син, но на някои от децата не мога да си спомня имената ", казва той, докато рови в купища стари тетрадки в търсене на подробности за раждането им.

"Майките са тези, които ми помагат да ги идентифицирам."

Но Хасахия не може да си спомни дори имената на някои от съпругите си и се налага да се консултира с един от синовете си, Шабан Магино, 30-годишен учител в начално училище, който помага в управлението на семейните дела и е един от малкото, получили образование.

За да решава споровете в такова огромно семейство, Хасахия казва, че имат ежемесечни семейни срещи.

Местният служител, който контролира Бугиса, село с население около 4000 души, твърди, че въпреки предизвикателствата Хасахия е "възпитал децата си много добре" и не е имало случаи на кражба или бой, например.

Едва ли е достатъчно

Жителите на Бугиса са предимно селяни, които се занимават с дребно земеделие, като отглеждане на ориз, маниока, кафе, или добитък.

Много от членовете на семейството на Хасахия се опитват да печелят пари или храна, като вършат домакинска работа за съседите си или прекарват дните си в носене на дърва за огрев и вода, като често изминават дълги разстояния пеша.

Тези, които са си у дома, седят около къщата, някои жени тъкат рогозки или плетат коси, а мъжете играят карти под навеса на някое дърво.

Когато обедното ястие от варена маниока е готово, Хасахия излиза от колибата, в която прекарва по-голямата част от деня си, и извиква със заповеднически глас семейството да се нареди, за да яде.

"Но храната едва стига. Принудени сме да храним децата веднъж, а в добър ден - два пъти", казва третата съпруга на Хасахия - Забина.

Тя казва, че ако е знаела, че той има и други жени, не би се съгласила да се омъжи за него.

"Дори когато дойдох и се примирих със съдбата си... той доведе четвъртата, петата, докато стигна до 12", добавя тя отчаяно.

Две от съпругите му вече са напуснали Хасахия, а други три сега живеят в друг град на около два километра заради пренаселеността в имота.

Когато го питат защо смята, че повече от съпругите му не го изоставят, Хасахия заявява: "Всички ме обичат, виждате, че са щастливи!" 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Нищо работа

Нищо работа

02.02.2023 | 21:30

Аз искам харем със 100 жени, за да имам 1000 деца.

Отговори
1 0
а в Кючука батко само дърти ергени и моми по на

а в Кючука батко само дърти ергени и моми по на

02.02.2023 | 14:13

40-50 години без деца и после ония Стоянов да ти обеснява, колко България видиш ли била добре!

Отговори
3 0
зетят от Уганда

зетят от Уганда

02.02.2023 | 14:11

за белите бугарки повече угандийски студенчета, за да преборим демографския срив!

Отговори
1 0
То не могат да се съберат толкова хора в една къща

То не могат да се съберат толкова хора в една къща

02.02.2023 | 13:41

Даже ако са наблъскани като в препълнен африкански автобус. Сигурно поне 80 от децата му оцеляват в джунглата.

Отговори
1 0
Не гневи бога,, спринцофке,,..!

Не гневи бога,, спринцофке,,..!

02.02.2023 | 13:30

Днес е вашия,, праздник,, най вече на ,, пелтека,,....!

Отговори
1 0
Майна

Майна

02.02.2023 | 13:27

Мръ-сна черна не-гърска сг-ан . Размножават се като хлебарки тея насекоми а бялата раса изчезва докато е смазана чрез геноцид и всякакви изврътени закони и конвенции. Нужен е нов Хитлер

Отговори
2 4
Лайна

Лайна

02.02.2023 | 13:42

Нужен ти е един черен отзад

Отговори
3 1
Йордана

Йордана

02.02.2023 | 13:20

Начи е започнал от 3 годишен.... браво на дъртия,, таласъм,,...!!?

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?