46

АФП: България и Чехия може да поискат освобождаване от ембаргото над руския петрол

България и Чехия може да поискат освобождаване от ембаргото на ЕС върху руския петрол, съобщи АФП, като се позовава на неназовани служители на ЕС.

Според агенцията проектопредложението на ЕС за ембарго върху петрола от Русия предвижда постепенно спиране на вноса в продължение на 6 до 8 месеца, като на Унгария и Словакия се дават още няколко месеца. Няколко източника са заявили пред агенцията, че "България и Чехия вероятно ще поискат изключване от санкциите".

Днес Европейската комисия ще представи на държавите-членки проект на новия пакет от санкции, а в сряда той ще бъде обсъден.

По-рано словашкият вицепремиер и министър на икономиката Рихард Сулик заяви, че страната ще настоява да бъде изключена от ембаргото върху закупуване на петрол от Русия, което страните от ЕС възнамеряват да въведат в новия пакет от антируски санкции. Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач също заяви, че Будапеща не подкрепя санкциите срещу газа и петрола от Русия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
да питам

да питам

09.05.2022 | 08:21

Чехия Словакия и Унгария нямат морска граница за да получат с танкер петрол от други страни , а получават такъв само от трба от Руси.На това основание им дават отсрочка .ние на какво основание ще искаме отсрочка от санкциите защото има много путинолюбци в правителството ли ?

Отговори
0 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата