Следвайте ни

Афганистан: Ключовият град Кандахар падна в ръцете на талибаните

viber icon

Талибаните превзеха Кандахар, втория по големина град в Афганистан, каза депутатът от афганистанския парламент Гюл Ахмад Камин пред CNN, докато бунтовническата група продължава бързото си движение към столицата Кабул.

Кандахар, който се намира в южната част на страната, е  под талибанска обсада от седмици, като много наблюдатели смятат падането му като начало на края на правителството на страната, подкрепяно от САЩ.

В изявление в петък талибаните заявиха, че са поели контрола над офиса на губернатора, полицейския щаб, както и други ключови оперативни центрове в целия град. 

"Стотици оръжия, превозни средства и боеприпаси са иззети", се казва в изявлението на талибаните.

Камин събощи, че той и много други са се отправили към военна база в близост до международното летище на града и чакат самолет, с който да ги изтеглят от страната.

"Много войници се предадоха, а останалите избягаха", каза Камин.

По негови думи по-рано талибанските бойци са успели да пробият фронтовата линия на града и да участват в спорадична конфронтация с правителствените сили.

Кандахар е от особено стратегическо значение и по-рано е бил основен център за американските военни операции. Неговото превземане бележи най-значима победа досега за талибаните, които поеха контрола над 14 от 34 -те провинциални столици на страната.

Талибаните завземат все по-голямата част от територията на Афганистан  след изтеглянето на американските сили, което започна през май и е планирано да приключи до края на август.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?