АЕЦ Белене се отлага с повече от година, RWE остави проекта

Германският партньор на НЕК в проекта за втората атомна централа Белене - RWE официално уведоми Български енергиен холдинг за намерението си да се оттегли от проекта с писмо, обяви изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева. Като мотив за решението от RWE посочват финансово-икономическата криза в световен мащаб и непостигането на два от етапите по проекта, залегнали в споразумението - окончателен договор с изпълнителя и финансово структуриране на проекта.

Считам, че сме в една нова ситуация, в която имаме възможност да направим проекта наистина така, че да може да бъде осъществен - тоест да го преструктурираме, да го поставим наистина на икономическа основа, най-напред да намерим отговор на въпросите кои ще са инвеститорите, откъде ще се финансира и тогава да започнем неговото осъществяване така, както би трябвало да се прави всеки един проект, заяви по този повод изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. Това ще даде възможност за преосмисляне на неговата концепция и основи. В това време се надяваме световната и икономическата криза все пак да е отминала, финансовите пазари да покажат стабилна тенденция на възстановяване, каза още Тошева. По думите й - това е не толкова провал на проекта, колкото необходимост от преосмисляне на начина на неговото финансиране, структуриране и изпълнение. Новата ситуация, новите условия ни поставят в една друга среда, в която очевидно трябва да настроим и нашите действия спрямо средата, каза Галина Тошева.

С година-година и половина се очаква да бъде отложен проектът АЕЦ Белене заради оттеглянето на германците. Дали ще има претенции за неустойки от страна на руската Атомстройекспорт - главен изпълнител в проекта, не е ясно, защото разговори не са водени. Преди време от там предупредиха, че ще искат неустойки при забавяне. Нито един договор, свързан с проекта, не е прекратен. Как ще продължат взаимоотношенията с досегашните консултанти от Делойт и Парънс не е ясно, тъй като с тях все още не са провеждани разговори. Когато беше избрана RWE за стратегически партньор в края на миналата година имаше и опция за включване в АЕЦ Белене на втория класиран - белгийската Електрабел в рамките на дела от 49%. Двете компании не постигнаха съгласие за съвместно участие и новата процедура ще покаже дали белгийската компания Електрабел още се интересува от проекта за втора атомна централа у нас.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?