2374

Адът в Краматорск: Майка и децата ѝ оцеляха на ужасна цена

11-годишният Ярослав носи торбичка с храна от близкия до болницата в Лвов магазин. Момчето бърза да се върне в болничната стая, където го чакат майка му Наталия и близначката му Яна. И двете вече разчитат на него, защото придвижването им е почти невъзможно. Историята на семейството бе разказана от медицинска асоциация в Лвов.

Наталия е без един крак, а дъщеричката й е загубила и двата при ракетната атака на жп гарата в Краматорск в началото на април. И до днес жената не може да си прости, че е излязла от сградата, за да вземе чаша чай за Яна. 

Най-малко 50 души, сред които пет деца, загинаха, а близо 100 бяха ранени при ракетния обстрел по железопътната гара в източния украински град, където имаше над 4000 цивилни, чакащи да бъдат евакуирани преди очакваната ескалация на военните действия в района.

Семейството е от района на Новгород. Бащата на Ярослав и Яна починал, а пастрокът им е мобилизиран. В началото на април Наталия решава да изведе децата си от Краматорск. Тримата пристигат на жп гарата. Докато чакат влака, Яна моли майка си да си вземат по чаша чай от доброволците, които го приготвят на перона. Ярослав остава вътре, за да пази багажа. Това спасява момчето.

В момента, в който майката и дъщерята излизат, избухва експлозията. По-късно украинските власти ще обвинят руските военни, че са използвали касетъчни муниции. Наталия и до днес не може да си прости, че е тръгнала за чай.

Снимка: Facebook

"Не помня самата експлозия, но помня, че когато отворих очите си видях, че детето ми е с откъснати крака. Всичко беше покрито с кръв, около нас лежаха десетки други хора. Когато погледнах към краката си, видях, че и моят ляв крак го няма", връща се към ужаса майката, цитирана от Dir.bg.

Снимка: Скрийншот

От седмици семейството е настанено в Детската болница в Лвов. За тях се грижат доброволци. Сега надеждата за Наталия и Яна е възможността да заминат за САЩ, където евентуално да преминат през рехабилитация и протезиране.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
поредното доказателство за фашистките укри, че убиват своя народ

поредното доказателство за фашистките укри, че убиват своя народ

13.05.2022 | 13:56

Гарата си я удариха сами укрите - нацита, "по погрешка"!

Отговори
3 4
"Миротворци" роSSии...

"Миротворци" роSSии...

13.05.2022 | 13:22

Вихрем смерти война, пронеслась по Украине, Но мы будем сражаться, будем мстить вам за тех. Кто под танки бросался, взрывая себя, Кто живым не давался, в тесках у врага. На Российской земле, всполохнем мы пожар, Пламя плачь на Украину, ведь не раз обжигал. Обжигал, но не смог сжечь ее до конца, На колени Украинец, не встал никогда.

Отговори
3 6
Съвет

Съвет

13.05.2022 | 12:33

Това го показвайте всеки път на путинофилите, дано се сетнат, трудно е за вярване ама все пак.

Отговори
6 2
Мръсни кагебистки иZZроди!

Мръсни кагебистки иZZроди!

13.05.2022 | 10:09

Taка протича "специалната военна операция" на путлеро-рашистите от кремъл по "денацификацията" на Украйна!

Отговори
7 8
Тази гара

Тази гара

13.05.2022 | 09:39

Я взривиха укро-питеците с ракета "Точка-У". Само те имат такива ракети модел 1963г.

Отговори
9 7
русоробчета

русоробчета

13.05.2022 | 12:22

Ама разбира се, те тия ракети не са произвеждани в СССР и Русия ги няма в резерва си. Има достатъчно видео клипове в интернет на релокация на руски установки Точка У. Как така, все руската армия не атакува цивилни сгради, болници, училища, търговски центрове и всякакви други цивилни обекти, а снимките от Украйна са ужасяващи? Ама в празната кратуна на родния русороб "укрофашистите" сами си унищожават цивилната инфраструктура. Защо? На родния русороб не са му казали какво да мисли, а той сам не може да се сети да попита.

Отговори
7 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?