Следвайте ни

Адът идва към Истанбул, язовирите са празни

viber icon

Продължителната липса на валежи е намалила водата в язовирите, снабдяващи Истанбул, най-населеният град в Турция. Стигнало се е до най-ниското ниво през последните 15 години, предизвиквайки опасения от трайна суша. 

Моретата, заобикалящи Истанбул, може да са единствената вода, която градът ще може да види в близко бъдеще, тъй като нивата на водата в язовирите, снабдяващи водопреносната мрежа на мегаполиса, сега са с критично ниски стойности. Валежите са далеч по-малко от предишни години, да не говорим за снеговалежите които липсват. Този недостиг на валежи води до проблеми за язовирите, чиито средни нива на водата намаляха до 19,79% от понеделник, най-ниското през последните 15 години.

Данните от Истанбулската администрация за водите и канализацията (ISKI) показват, че нивата на водата варират под 30%. Язовир Сазлъдере има най-ниското ниво от 5,33%, докато язовир Дарлък има най-високо ниво от 46,46%. Други са средно между 21% и 29%.

Язовирите и водоемите, обслужващи водните нужди на  16 милионния града, имат капацитет да акумулират 868,6 млн.куб.м. вода и в момента натрупаната вода е някъде около 166 млн.куб.м. То е на опасно ниво за град, където през зимата се консумират средно 2,8 млн.куб.м. вода дневно.

Недостигът на вода принуждава привеждането на вода от далечни източници. През 2020 г. водоснабдяването на града до голяма степен разчиташе на Йешилчай и Мелен, две реки източно от Истанбул. Въпреки че властите успокояват че ситуацията все още е под контрол, данните от последните години показват неизбежна криза. Например на 4 януари 2020 г. нивото на водата в язовирите беше 39,02%, а на същата дата през 2019 г. - 83,25%.

Липсата на валежи, които предизвикват водни неприятности за Истанбул, се дължи основно на климатичните промени, които засегнаха вътрешните водни басейни в цялата страна през миналата година. 

Истанбул, финансов и търговски център, който е бил притегателен център за милиони през цялата си история, има вечна тенденция на нарастване на населението.

Професор Микдат Кадьоглу, експерт по метеорология от Техническия университет в Истанбул (ITÜ), каза, че климатът се е променил драстично в миналото и температурните промени ще се влошат в бъдеще, но Истанбул е изправен пред хроничен проблем с недостига на вода. 

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заяви миналия месец, че градът в момента не е изправен пред проблем с недостиг на вода, но предупреди за следващите месеци. „Рискът е тук. Трябва да бъдем внимателни и да пестим вода", каза той пред медиите. "Истанбул премина през сухите 2019 и 2020 г. Виждаме риск от суша и през 2021 г.  Все още ни делят четири години от завършването на проекта „Мелен“, каза той, позовавайки се на мащабен проект за язовир, който да отговори на водните нужди на града чрез водопровод от едноименната река.

„Сега европейската част на града е изложена на по-голям риск от недостиг на вода", допълни кмета.

Спестяването на вода е поне временно решение, но експертите казват, че във водопроводите на града в този момент има огромни течове.

Почти 22,3% от водата, доставена в Истанбул от различни източници, дори не достига до мрежата поради течове, каза Медет Гюней, секретар на борда на Истанбулския клон на Камарата на инженерите по околна среда. 

Освен Истанбул и други градове съобщават за намаляване на нивото на водата в язовирите, от Одрин до Измир. Правителството изготви план за действие, който се очаква да влезе в сила тази година. Планът има за цел да въведе мерки за увеличаване на ефективното използване на водата. Около 150 язовира се предвижда да бъдат построени идните години.  

Общините ще получат подкрепа в своите инфраструктурни проекти за подмяна на стари водопроводи, които причиняват загуба на вода.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?