Следвайте ни

Адаптират турска COVID ваксина срещу Делта варианта

viber icon

Един от екипите, разработчици на турска ваксина от ново поколение с вирусоподобни частици (ВПЧ) срещу коронавируса заяви, че скоро ще „адаптира“ своя продукт, за да се бори срещу делта варианта, който наскоро завладя света и може да е причина да поредната коронавирус вълна. 

Миналата седмица ваксината ВПЧ стартира проучванията на фаза 2 с повече от 200 доброволци, а професор Ихсан Гюрсел казва, че се откроява като ваксина, която може лесно да бъде модифицирана срещу всяка мутация на коронавируса.

Гюрсел и съпругата му Майда Гюрсел ръководят екип от изследователи, базирани в столицата Анкара, работещи върху ваксината. Очаква се ваксината ВПЛ, одобрена от Съвета за научни и технологични изследвания в Турция (TÜBITAK), да бъде втората ваксина на местно ниво, предлагана в Турция по-късно тази година.

"Тюрковак" е другата неактивна ваксина, която в момента е във фаза 3, вероятно ще бъде първата, която ще бъде публично достъпна съвсем скоро.

Гюрсел каза в сряда на Анадолска агенция (АА), че вече са модифицирали уреда за ефективност срещу алфа варианта и ще приключат модификацията, за да се борят с делта варианта след 15 дни. В момента ваксината се прилага на доброволци в Анкара, Истанбул и в северозападната провинция Коджаели. Той също е включен в списъка на Световната здравна организация (СЗО) като кандидат за ваксини от цял ​​свят.

ВПЛ съдържа четири структурни протеина на коронавирус, нещо важно за постигане на всеобхватен и дългосрочен имунитет, според Гюрсел. Въпросните частици са силно препрограмируеми. „В момента работим по редизайн на протеиновия протеин на делта варианта“, каза той.

Изследователите разделят доброволците на три групи - по 110 доброволци във всяка - и всяка ще бъде инжектирана с различна версия, от тип ваксина, ефективна срещу оригиналния щам, до една ефективна срещу алфа и последната група срещу делта. Това ще помогне на учените да разберат имунната реакция на различни групи към различни варианти и ще покаже коя от тях предлага най-голяма защита или „разработени най-много антитела“. Очаква се изпитанието във Фаза 2 да приключи до края на август, а последния етап ще започне през септември.

Гюрсел каза, че специален екип от 200 души работи денонощно върху разработката. Те включват млади изследователи, работещи в различни лаборатории, и персонал от частна фармацевтична компания със седалище в Коджаели. 

Професорът и съпругата му се възползват от опита си в изучаването на наночастиците за разработване на ваксината ВПЛ. „Обмисляхме дали можем да използваме технологията ВПЛ за ваксината, когато хората от TÜBITAK ни се обадиха и ни призоваха да кандидатстваме за присъединяване към тяхната платформа COVID-19. Веднага систематизирахме идеите си и написахме изследователска статия, като им представихме концепцията за ВПЛ“, спомня си той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?