44

Ад в Русия: Река Лена наводни 13 села ВИДЕО

Броят на селата, наводнени от река Лена в Намски район на Якутия, нарасна до тринадесет, водата навлезе дори в онези села, където никога не е имало наводнения, каза първият заместник-председател на правителството на републиката Дмитрий Садовников в неговия канал в Telegram, предаде РИА Новости.

„Както сега ни съобщи ръководителят на улуса Юрий Слепцов, засегнатите са 13 населени места: Хомустах 2, Намци, Крест Кытил, Бютей-Юрдя, Маймага, Фрунзе, село Късил и Графския бряг бяха напълно потопени“, пише Садовников.

Първият вицепремиер подчерта, че ще бъде оказана помощ на всички пострадали. По думите му на терен вече работят десетки спасители и стотици единици техника, като броят им ще бъде значително увеличен.
„Основното сега е да се обединим и, без да се поддаваме на паника, да задържим тези населени места, които са частично повредени, и да изведем хората от зоните на наводненията. Всички сили от град Якутск и съседните райони ще бъдат изпратени в Намски улус“, добави Садовников.

В район Намски на Якутия има само 24 населени места, чието общо население е повече от 24 хиляди души. Районът се намира на 84 километра от столицата на републиката - град Якутск.
По-рано беше съобщено, че река Лена е наводнила девет села в Намски район на Якутия; в три села е регистрирано увеличение на нивата, въпреки че няма задръствания по реката. В събота федерални и регионални спасители, както и аеромобилна група на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия отидоха да помогнат на населението.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?