4232

Ад обхвана Румъния! Червен код за зверски жеги, колко градуса е?

Докато южната част на Румъния се топи, северозападната част е в плен на бури и градушки

 

Червен код за жеги е в сила за Букурещ и за окръзите Долж, Олт, Телеорман, Гюгрегов, Илфов. Опасно горещо е и в южните части на окръзите Вълча, Арджеш, Дъмбовица, информират от Националната метеоролигчна администрация. 

Очаква се живакът в термометрите да надхвърли 40 градуса, а температурно-влажностният индекс да бъде над критичния праг от 80 единици. 

Само през последните 28 часа заради жегите и тежкото време 1714 души в Букурещ са имали нужда от Спешна помощ и са извикали линейка, информира Алис Грасу, ръководител на Центъра за спешна медицинска помощ в Букурещ-Илфов.

Заради горещините влаковете се движат със закъснение. Тези, които преминават през зони с червен или оранжев код за горещо време, намаляват скоростта с 20-30 км/ч спрямо нормалната и това удължава времето за пътуване по съответния маршрут, предупреждават от Националната железопътна компания.

И докато южната част на Румъния се топи, северозападната част е в плен на бури и градушки. В 12 окръга е в сила предупреждение за лошо време. Очаква се на места поривите на вятъра да надвишат 70-90 км/ч. 

Снощи буря прекърши няколко дървета в окръг Арад. Пожарникарите бяха извикани на десетки интервенции след необичайно силната буря с код червено, продължила десетки минути. 
Лошото време спря два пътнически влака на гарите. Днес железопътният трафик между Топлица и Лунка-Брадулуй е временно спрян заради паднали дървета, пише dariknews.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?