4232

Абсолютен рекорд: Над 4300 самолета кацнаха в Анталия през Курбан Байрама

68 души са загинали и 9787 души са били ранени при пътнотранспортни произшествия за 8 дни в Турция

Рекорден брой посетители дойдоха в Анталия по време на един от най-важните мюсюлмански празници Курбан Байрам. Докато над 4 300 самолета кацнаха и излетяха на летището в Анталия, 1 милион и 20 хиляди превозни средства и 7168 пътнически автобуса влязоха в града. 

АА

Нуретин Шенгюл, началник на отдела за транспортно планиране на община Анталия, оцени тежкия трафик, преживян по време на празника свършващ днес. 

Шенгюл отбеляза: „Тъй като празникът съвпадна със затварянето на училищата и бяха обявени 9 дни за почивни, имаше огромен наплив от цяла Турция и чужбина.

Общо 1 020 000 превозни средства са влезли във всички входни точки на Анталия. „Ако изчислим средно по 3-ма души в тях, то те са донесли приблизително 3 милиона посетители“, допълни той.

Шенгюл отбеляза, че статистиката показва, че са пристигнали и отпътували общо 7168 автобуса на автобусните терминали в курортния град. „Приблизително 100 хиляди души са преминали през автобусните терминали на турската морска столица през последната седмица. 

АА

На летището в Анталия в навечерието и през целия празник имаше над полета на 4300 самолети. Близо 140 хиляди превозни средства превозиха пътници от и до летището до местата за настаняване. „Близо 4 милиона души са дошли в града от началото на Байрама“, допълни той.

Шенгюл посочи, че трафикът е контролиран стриктно по време на празника. „Нашият персонал на 125 интелигентни кръстовища в града, с помощта на Изкуствен интелект предприе мерки за намаляване на задръстванията и недопускане на чакащи превозни средства и граждани по пътищата. Положихме усилия да сведем до минимум интензивността, като работихме съвместно с всички институции и организации.

АА

С края на празника започна и завръщането на хората. Основната плътност в трафика започна в събота и ще продължи и днес в неделя“, подчерта той.

Той се обърна към тези които днес се завръщат от ваканцията, като призова за повишено внимание. „Молим завръщащите се граждани да спазват правилата за движение. Имахме много пътни инциденти през последните години по време на празниците. „Искаме да бъдат търпеливи на връщане, да правят повече почивки и да стигнат безопасно до близките и домовете си“, заключи Шенгюл.

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая в изявление в профила си в социалните медии заяви, че полицейските и жандармерийските пътни звена продължават проверките 24 часа в денонощието.

Той съобщи черната статистика, че 68 души са загинали и 9787 души са били ранени при пътнотранспортни произшествия през 8-те дни на празника Курбан Байрам в Турция.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?