71

Абрамович спаси суперяхтите си за $1,3 милиарда от санкциите ВИДЕО СНИМКИ

Луксозните яхти бяха посрещнати с протест в Бодрум и Мармарис

Две суперяхти, принадлежащи на санкционирания руски олигарх Роман Абрамович, доплаваха до Турция.

Reuters

Яхтата на Абрамович за 700 милиона долара, Еклипс, която със своите 160 метра е най-дългата частна яхта в света, акостира снощи в средиземноморския курорт Мармарис, показват данните за проследяване на кораби. Втора яхта от 600 милиона долара, Соларис, пристигна в курортното градче Бодрум в понеделник от Черна гора. Преди това беше в Испания.

На пристанището в Бодрум, група протестиращи с надуваема лодка се опитаха да попречат на яхтата да акустира. Те скандираха лозунги срещу Русия. Бреговата охрана се намеси и суперяхтата успя да паркира на кея в Бодрум за зареждане с гориво и провизии.

AA

Абрамович, се стреми да премести активите си от Европа в по-приятелски нации, след като държави-членки на ЕС санкционираха него и няколко други руски милиардери заради войната в Украйна.

AA

Членката на НАТО Турция, която развива близки отношения с Русия през последните години, отказа да приложи каквито и да е санкции срещу Русия или олигарсите, близки до президента Владимир Путин. Европейските държави, включително Италия и Франция, вече конфискуваха яхти, частни самолети и други активи от няколко санкционирани олигарси.

AA

Еклипс, с екипаж от 70 души, разполага с две площадки за хеликоптери, два плувни басейна, няколко горещи жакузи, мини подводница и високотехнологична система за самозащита. 138-метровият Соларис, построен през 2021 г., има осем палуби, хеликоптерна площадка, плувен басейн, просторен дек, бронирани прозорци и напълно брониран алуминиев корпус. Екипажът му е до 60 души.

AA

55-годишният Абрамович, чието нетно състояние се оценява на около 13,6 милиарда долара, според Bloomberg, по-рано този месец беше санкциониран от Обединеното кралство и Европейския съюз. Този ход забранява на Абрамович да прави бизнес там като част от мерките срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари.

 

Бодрум, разположен на югозападния край на Турция, е един от основните курортни градове на страната и е посещаван от много българи и други чуждестранни туристи. Мармарис също е предпочитано място за български, немски и други европейски туристи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спокоен

Спокоен

22.03.2022 | 15:47

Нищо не е спасил! Сега ще си ги кара, въртейки кръгчета около Бодрум! А може и това (много скоро) да не може да прави! Само гледайте...

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?