Следвайте ни

90% от пациентите в Турция с "Делта" варианта, поставиха 100 млн. дози ваксини

viber icon

Броят на коронавирусните ваксини, приложени в Турция, надхвърли 100 милиона дози, каза здравният министър Фахретин Коджа късно в четвъртък в Анкара.

„90% от пациентите с COVID-19 имат делта вариант“, предупреди той.

"Ето защо трябва да се придържаме към хигиената и социалното дистанциране, докато достигнем социален имунитет."

Коджа също подчерта, че хората, които са имали две дози от китайската ваксина срещу COVID-19, трябва да направят своите бустерни РНК дози възможно най-скоро, за да повишат защитата срещу болестта. До момента 9,2 милиона души са ваксинирани с три дози. 

Министърът обяви, че само 2 на сто от хората, които са получили три дози, са се разболяли, и то със слаби симптоми от COVID-19 в страната.

Почти 90% от активните случаи в болниците са хора, които изобщо не са били ваксинирани или са получили само една доза, обясни той и добави, че само 10% от ваксинираните хора в момента се лекуват в болница. 

Очаква се онези, които са получили две дози РНК ваксини, да се нуждаят от бустерна инжекция пет до шест месеца след прилагането на втората доза, каза министъра.

Днес стана ясно, че ако не са ваксинирани или не са прекарали Covid-19 в последните 6 месеца, служителите в държавния сектор, ще са задължени да правят по два PCR теста седмично. 

Над 50,8 милиона души в Турция са получили първите си дози, докато над 39,5 милиона са напълно ваксинирани, което е 47 на сто от населението, показват още данните на Министерството на здравеопазването. До сега 81,6% от възрастното население на страната е получило поне една доза ваксина. 

Коджа каза, че местната турска ваксина Тюрковак е кандидатствала за одобрение за спешна употреба.

„Серийното производство може да започне през октомври, ако бъде одобрено от органите на общественото здраве."

Тюрковак, който стартира изпитания от фаза 3 миналия месец, е неактивна ваксина като китайската Коронавак, която се прилага в Турция от януари 2021 г.

Ваксината се разработва в сътрудничество с университета Ерджиес и здравните институти на Турция. Очаква се тя да бъде първата местно произведена ваксина в страната, ако получи одобрение от Министерството на здравеопазването след тестове за безопасност. Властите обявиха по -рано, че тя може да бъде масово прилагана преди края на 2021 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?