Следвайте ни

90-годишен турски милиардер е с коронавирус

viber icon

Турският милиардер Рахми Коч е с положителен тест за коронавирус, съобщиха днес от семейството.

90-годишният Коч е почетен председател на най-големия финансов консорциум в Турция Коч Холдинг.

Той беше хоспитализиран преди два дни, като вчера е получил положителен резултат от направения му Covid-19 тест и в момента се подлага на лечение по стандартния протокол за коронавирус. Съобщава се, че състоянието му е добро. Коч се лекува в принадлежащата на холдинга "Американ хастанеси", считана за най-престижна болница в Турция. 

Коч управлява холдинга в продължение на 19 години, преди да предаде председателството на най-големия си син Мустафа Коч през 2003 г. Но Мустафа претърпя инфаркт през 2016 г., и на 56-годишна възраст почина. Сега другият му син, Омер Коч, пое ръководството на холдинга.
Третият син Али Коч е президент на престижният турски футболен тим Фенербахче. 

Списание Forbes изчислява, че нетната стойност на състоянието на Рахми Коч е около 1,4 милиарда долара.

Коч Холдинг е един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати на Турция. Принадлежи на влиятелната фамилия Коч, която е сред най-богатите турски фамилии. Основан е през 1926 г. Седалището на компанията е разположено в Истанбул. 

В компанията работят 73 хил. служители. Основните сфери на дейност са: автомобилна промишленост, производство на битова електротехника, хранителни продукти, търговия на дребно, енергетика, финансови услуги, туризъм, строителство и информационни технологии.

На компаниите, влизащи в конгломерата Коч Холдинг, се падат около 10% от националното производство (в това число 45% от производството на автомобили), 9% от експорта и 18% от пазарната капитализация на Истанбулската фондова борса; в холдинга влизат 5 от 10-те най-големи турски компании.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?