Следвайте ни

872 дневната блокада на Ленинград започва през 1941

Блокадата на Ленинград, продължила 872 дни, започва на 22 август 1941 г. по време на Втората световна война, когато нацистките войски окупират града на Нева.  

Блокирани са всички шосета и железопътни линии към града, с изключение на тайния така наречен „Път на живота“, който минава  през замръзналото Ладожко езеро. Няма достатъчно продукти и горива, а единственият маршрут през езерото се намира под постоянния обстрел на вражеската артилерия и германския флот.

Започва масов глад, особено през първата сурова блокадна зима. Стотици хиляди загиват, опитвайки се да избягат от ада или да оцелеят в обръча на смъртта.  Счита се, че жертвите са над един милион.

Въпреки блокадата на 5 март 1942 година се състоява премиерата на седмата симфония на Дмитрий Шостакович, известна още като Ленинградска героична симфония, която се превръща в музикален символ на блокадата.

 


Блокадата  е пробита през януари 1943 г., но  обсадата на Ленинград продължава до 27 януари 1944 г. Този ден се счита  за пълното освобождаване на  днешния Санкт Петербург от окупаторите.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?