Следвайте ни

82-годишна баба лети с Безос в Космоса

viber icon

Жената-авиатор Уоли Фънк, на 82 години, ще се присъедини към Джеф Безос този месец в първия космически полет на компанията на милиардера „Blue Origin“, съобщиха от компанията.

Пътуването е закъсняло с 60 години за Фънк - една от Меркурий 13, първите жени, обучени да летят в космоса от 1960-1961 г., но изключени поради пола си.

На 20 юли тя ще стане най-възрастният човек, който някога е политал в космоса, когато участва в излитането на борда на ракетата-носител New Shepard, заедно с Безос, брат му Марк и още един пътешественик.

Братята Безос и Фънк, която беше и първата жена инспектор на Националния съвет за безопасност на транспорта и посланик на добра воля, ще се присъединят към неназования победител в търг, на който плати 28 милиона долара за още едно място в машината.

След като излетят от пустинята в Западен Тексас, пътуването ще продължи 10 минути, четири от които пътниците ще прекарат над линията Карман, която маркира разпознаваемата граница между земната атмосфера и космоса.

Първият полет на „Blue Origin“ с екипаж идва в контекста на остра конкуренция в областта на частното изследване на космоса - със „SpaceX“ на Илон Мъск и „Virgin Galactic“, основана от британския милиардер Ричард Брансън.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чуй Господи словата ми

Чуй Господи словата ми

02.07.2021 | 01:14

Да излетят и Во Веки Веков да остане там Бизонски с Баба си

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?