Следвайте ни

80 милиарда долара струва новото газово находище на Турция

viber icon

Открито от Турция огромното офшорно газово находище с 320 милиарда кубически метра газ в Черно море е на стойност 80 милиарда долара при настоящите ценови тенденции, заяви председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, цитиран от Анадолската агенция.

На 21 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви най-голямата газова находка в историята на страната. Газът е открит на 2100 метра под морското дън в находището Сакария, намиращо се около 170 километра от черноморския бряг.

Бирол заяви, че откритието се смята за "гигантско" от международна гледна точка и може да се сравнява с всички открити от Норвегия залежи в Северно море от 2010 г. насам, цитира думите му БТА.

Той подчерта важността на откритието за Турция - страна, която на 99 процента зависи от вносния газ, като отбеляза, че то може да помогне на Турция да намали вноса на газ, възлязъл на 12 милиард долара миналата година.

Турция е внесла 45 милиарда кубически метра газ през 2019 г.

За започване на добива, което Анкара планира да стане през 2023 г., ще е необходима инвестиция от около 6 милиарда долара, добави той. По думите му 2023 г. е амбициозна, но осъществима цел.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?