Следвайте ни

80 държави искат помощ от МВФ за над $20 млрд.

viber icon

Над 80 държави са поискали финансова помощ от Международния валутен фонд за борба с пандемията от коронавирус. Общата сума на исканите средства е над 20 милиарда долара, заяви в телефонен брифинг за журналисти представител на МВФ, пише БГНЕС.

„Имаме повече от 80 искания за този вид спешно финансиране. По отношение на обемите мисля, че това е около 20 млрд. долара - заяви представителят на МВФ. - От тях има много искания от страни с ниски доходи, от малки страни, от държави с развиваща се икономика. В МВФ вече проучихме поне половината от тези искания.

Това не означава, че те вече са отишли към Изпълнителния съвет, но хората работят денонощно. Инициативата за спиране на плащанията по обслужването на дълга от държави поради коронавируса не означава тяхната отмяна.

Предложението за спиране на плащанията за обслужване на дълговете на страните има за цел да се освободят средства за борба с пандемията, но то няма да доведе до анулиране на дългове.”

Според представителя на МВФ инициативата изисква подробни разяснения. „Това ще бъде обсъдено на съвместна сесия на МВФ и Световната банка“, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

икономист

02.04.2020 | 14:49

На фона на цялата ситуация 10 млрд. за България са недостатъчни.

Отговори
0 1

Икономист ВИНС

02.04.2020 | 17:12

Разбира се, че са недостатъчни - като се крадат и разхищават 90 % от отпуснатите суми - и 1 трилион лева няма да са достатъчни.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?