Следвайте ни

8 удивителни места на Земята, недокоснати от човека

viber icon

Все още има места по света, недокоснати от цивилизацията. Учените всяка година откриват все повече и повече неизвестни досега на науката видове животни и растения. Изчерпателното проучване на някои места може да отнеме много години. Днес ще ви разкажем за някои от тези места, пише pochivkablitz.bg.


Долината Джавари, Бразилия

Това е регион, в който живеят най-малко 14 амазонски племена, които нямат контакт с цивилизацията. В момента това е едно от най-изолираните места на планетата. Правителството защитава от натрапници, границите се контролират от специални сили под ръководството на федерална агенция.


Камчатка, Русия

Колкото и да е странно, в Русия също има доста малко проучени територии. Една от тези територии е Камчатка. Има повече от триста вулкана. Местната флора и фауна е богата и многообразна, има около 400 хиляди местни жители.

Намиб, Република Намибия

Намиб на езика Нама се превежда като „място, където няма нищо“. И това е вярно, цялата територия на страната е представена от пустинята Намиб. Пустинята е една от най-старите (повече от 80 милиона години) и засушливи в света. Но все пак тук има живот, в допълнение, тук са проучени богати находища на уран и волфрамова руда.


Папуа-Нова Гвинея

Остров на запад от Тихия океан, вторият по големина остров в света. Той има около 7 милиона души, но много места от него остават неизследвани. Наскоро бяха проведени изследвания, които позволиха на учените да открият повече от хиляда вида флора и фауна, повече от сто от които досега не са били известни на науката. За съжаление, развитието на широката територия е възпрепятствано от правната система на страната и много високите разходи за развитие на вътрешната инфраструктура на острова.

Гренландия, Дания

Въпреки че викингите са дошли тук преди повече от хиляда години, много неизследвани територии остават вътре в острова, особено в северната част. Около 80% от територията е покрита с ледена покривка, което значително усложнява изследването на региона. Възрастта на леда се изчислява на 120-140 хиляди години! 


Острови Питкерн (Великобритания)

Петте острова, изгубени в средата на Тихия океан, са една от най-слабо населените места в света. През 2014 г., според експерти, е заселен само един от островите. Там живеят само 56 души. Няма въздушна комуникация с островите, от най-близкото крайбрежие на Нова Зеландия ще отнеме около десетина дни плаване.


Острови Палаван, Филипини

По-голямата част от острова е заета от джунгла, мангрови гори и планини. Редките експедиции постоянно откриват нови видове растения и животни. Много видове са ендемични. Но най-важното за откривателите е да внимават с местните хищни растения, които са огромни и  могат дори да погълнат малка маймуна.


Полуостров Кейп Йорк, Австралия

Стигането до полуострова е изключително трудно. Няма асфалтов път, а черният път в дъждовния сезон се превръща в пълна каша. Единственият начин туристите да изследват района е от хеликоптер. Около 20 хиляди души живеят на полуострова в пълна изолация, основно местни аборигени.

Това не е целият списък с интересни, недокоснати места. Има много повече от тях на Земята, може да се гадае само кога ще стигнем до всички краища на нашата планета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?