4020

8 държави спасяват Русия да не падне в пропастта

Наложените от САЩ и западните страни санкции срещу Русия заради войната в Украйна имаха за цел да превърнат Русия в абсолютно изолирана страна, но засега обаче те не дават желания резултат.

Така наречените "приятелски страни" - по политически, икономически и идеологически причини - не възнамеряват да се откажат от възможностите, които връзките с Русия, повече или по-малко афиширани, им предоставят.

В един все по-фрагментиран свят, изграден от съперничещи си страни, тази връзка между Русия на Путин и други страни придобива множество значения. Според  анализа на Грег Съливан и Антъни Халпин за Блумбърг, страните се присъединяват към Москва, за да гарантират интересите си и да утвърдят позициите си в организации като БРИКС.

Някои се водят от прагматични интереси, като се фокусират върху енергийни, търговски или икономически съображения. За други военното сътрудничество и оръжията са в основата на връзките им  с Москва. В повечето случаи те споделят обща визия за глобалния свят с Русия и тя се основава на желанието им да променят световния ред след Студената война, в който водещата сила са САЩ.

Ето кои страни  "изваждат" Русия от изолация:

Китай

Китай играе ролята на дипломатически и икономически спасителен пояс за Москва. Русия купува електроника, промишлено оборудване и автомобили, като същевременно продава петрол и газ на своите азиатски съседи, макар и - какъвто е случаят с газа - с отстъпка от това, което някога печелеше от доставките на синьо гориво за Европа.

Двустранната търговия достигна рекордните 240 милиарда долара през 2023 г. Пекин е партньор, който споделя и целта на Кремъл да оспори водения от САЩ ред и да навлезе в сферите на влияние на Вашингтон

Освен това Русия и Китай все повече координират позициите си в Съвета за сигурност на ООН, където и двете страни наложиха вето на проекторезолюцията на САЩ за спирана на огъня в Газа. Военното им сътрудничество също се задълбочава и Русия продаде някои от най-модерните си оръжейни системи на Китай.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия направи всичко възможно да не осъди Русия след началото на войната. Путин също посети кралството през декември в едно от редките си пътувания зад граница, което пък показа, че той все още е добре дошъл в някои части на света.

Освен партньорството в ОПЕК+ Саудитска Арабия се възползва от руската помощ, за да избегне изолацията си. Путин беше един от малкото лидери, които прегърнаха престолонаследника Мохамед бин Салман на срещата на Г-20 през 2018 г., два месеца след убийството на журналиста от "Вашингтон пост" Джамал Хашоги.

Президентът на САЩ Джо Байдън промени курса на политиката си, като първоначално обещаваше да изолира Рияд след убийството на Хашоги, а сега се опитва да укрепи съюза между двете страни. Но тъй като външната политика на Саудитска Арабия е все по-широко обвързана с икономическите интереси, то връзките с Москва вероятно само ще се задълбочават.

Иран

Русия се обърна към Иран за дронове, които да използва във войната в Украйна, а руски и ирански официални лица обсъдиха засилване на финансовото и банковото сътрудничество за облекчаване на натиска от санкциите. Иран търси от Русия оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана и изтребители, които да заменят остарялото оборудване на Техеран и разчита на на Москва за изграждането на атомната електроцентрала в Бушер. Техеран се присъедини към Русия в подкрепата на президента Башар Асад във войната в Сирия и споделя враждебността на Москва към американското присъствие в Близкия изток.

Турция

Путин жонглира с геополитическото съперничество с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на Сирия, Либия и Кавказкия регион, като същевременно насърчава търговията към своя трети по големина експортен пазар. Турция се превърна и в ключов център за непряк внос на стоки, подлежащи на санкции.

Въпреки че застана на страната на Украйна във войната, Ердоган отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия, която е важен доставчик на газ за Анкара. Туризмът и селското стопанство  на Турция разчитат в голяма степен на руския пазар. Ердоган също така се изявява като посредник между Украйна и Русия, помагайки за постигането на споразумения за доставки на зърно и размяна на пленници.

Индия

Индия, третият по големина потребител на суров петрол в света, е основен купувач на руски петрол на по-ниски  цени след инвазията в Украйна. По-стриктното прилагане на санкциите на САЩ, които се опитват да спрат потока от петродолари към хазната на Кремъл, дестабилизира до известна степен доставките. Отношенията с Индия придават легитимност на Русия, тъй като тя "ухажва" така наречения Глобален Юг.

Силните връзки с Русия също така осигуряват противотежест на други големи световни сили, помагайки на Индия да запази стратегическата си автономност.

Южна Африка

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса отказа да осъди Путин за войната или да подкрепи резолюциите на ООН, осъждащи Москва за инвазията. Двете страни са членове на БРИКС и това предоставя на техните лидери възможност да си взаимодействат редовно. Рамафоса убеди Путин да пропусне срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург миналата година и вместо това да присъства виртуално, спестявайки на Претория необходимостта да решава дали да го арестува.

Въпреки че търговията между Русия и Южна Африка е незначителна, двете страни имат дългогодишни исторически връзки, които произтичат от проактивната позиция, заета от Съветския съюз срещу доминантната сила на бялото малцинство в миналото. Редица високопоставени членове на Африканския национален конгрес потърсиха убежище и преминаха военно обучение в Русия по време на апартейда. Руски компании участваха в надпреварата за изграждане на нови атомни електроцентрали в Южна Африка по време на мандата на бившия президент Джейкъб Зума, въпреки че плановете бяха замразени, откакто Рамафоса встъпи в длъжност през 2018 г. поради високите разходи.

Унгария

Правителството на премиера Виктор Орбан поддържа тесни връзки с Путин, като унгарският лидер се срещна с руския си колега в Пекин миналия октомври. Това осигури на Путин съюзник в рамките на ЕС, който по различни начини възпрепятства финансовата помощ за Украйна, заплаши да провали преговорите за присъединяване на Киев към блока и дори забави присъединяването на Швеция към НАТО с повече от година.

Унгария е една от малкото страни в ЕС, които все още получават руски газ, а руската ядрена компания "Росатом" запазва водеща роля в разширяването на единствената й атомна електроцентрала. 

Северна Корея

Все по-голямото приятелство с Ким Чен-ун  донесе ползи на Русия. САЩ, Южна Корея и други твърдят, че Северна Корея изпраща огромни количества артилерийски снаряди и балистични ракети с малък обсег на действие.

В замяна Русия е обвинена, че доставя на Пхенян храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия. Русия също така наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за разширяване на групата от експерти, които да докладват за развитието на ядрения арсенал на Северна Корея.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?