750 хил. чиновници блокираха Румъния

Ако стачката стане безсрочна в края на месеца, страната може да фалира, опасяват се и бизнесмените

В първия работен ден на седмицата обща стачка на държавните служители парализира Румъния. 750 000 души, повече от половината служители в държавния сектор, се включиха в поредния протест срещу действията на кабинета, организиран от Синдикалния алианс на държавните служители. Първата демонстрация се състоя на 15 септември пред сградата на парламента.

650 000 студенти не влязоха в аудиториите. Заради общата стачка се отложи началото на учебната година в университетите в Румъния. През учебната 2009/2010 г. в страната ще функционират 56 държавни и 54 частни университета. Според министерството на образованието 28 от частните висши учебни заведения са получили акредитации, пет са на път да получат, а 21 имат временни акредитации. Текущите дейности бяха парализирани и в окръжните съвети, префектурите, трудовите инспекторати, дирекциите за социални помощи, службите за защита на потребителите, общинската полиция и други държавни учреждения в цялата страна. Митниците и пенсионните каси останаха затворени, болниците оказваха само спешна помощ, училищата приемаха деца, но учителите не преподаваха.

Полицейските учреждения не затвориха, но представителите на закона бяха в японска стачка и носеха бяла лента на ръцете си.

Въпреки обещанията на премиера Емил Бок да поднови преговорите със синдикатите и уверенията на временно изпълняващия длъжността министър на здравеопазването Адриян Видяну, че е намерил начин да реши финансовите проблеми в болниците, синдикатите не отмениха протеста.

Исканията на Алианса на държавните служители са свързани с промяна на закона за единното заплащане в бюджетния сектор, спиране на съкращенията в държавния сектор и протест срещу излизането в десетдневен неплатен отпуск през тази година на държавните служители. Държавните служители в Румъния са на мнение, че са пожертвани от правителството заради мерките за съкращаване на работещите в държавните агенции, заради намаляване на заплатите и задължението да се използва принудителен неплатен десетдневен отпуск. Всички тези мерки би трябвало да помогнат за намаляване на бюджетните разходи с един милиард евро до края на годината, за да може страната да вземе следващия транш от заема от Международния валутен фонд.

Представителите на бизнес средите в Румъния подкрепят правителството в борбата му със стачкуващите. Бизнесмените застанаха зад решенията на правителството относно съкращаването на служителите в бюджетната система и смятат, че при условие че заплатите им представляват над 9% от БВП, въвеждането на драстични мерки е наложително.

Хората трябва да разберат, че няма пари. Ако не се вземат мерки, всички ще се провалим, категоричен е Флорин Погонару, председател на Асоциацията на румънските бизнесмени. Според него от общо 1,38 държавни служители в страната една трета представлява помощен персонал. Погонару смята, че заплащането не може да става, без да има критерии за ефективност.

Председателят на Националния съвет на малките и средните предприятия Овидиу Николеску също е на мнение, че тази стачка е вредна за икономиката, която се руши от рецесията, а в последно време и от политическата криза в страната. Според него ако стачката стане безсрочна, през 2010 г. страната ще влезе в състояние на несъстоятелност. Според председателя на Асоциацията на строителните предприемачи Лауренциу Плосчану е ясно, че няма повече средства за бюджетните служители, а социалната стачка е последица от липсата на антикризисен план. Стачката няма да засегне бизнес сектора, най-тежко го засегна стачката в съдебната система, каза още Плосчану. Правителството на Емил Бок, което е изправено пред изключителни трудности в момента заради оттеглянето на коалиционния му партньор - Социалдемократическата партия, от кабинета миналата седмица, се намира между чука и наковалнята. От една страна, трябва да намери начин да постигне компромис с държавните служители, за да избегне парализиране на страната, а, от друга, е подложено на натиска на МВФ.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?