46

74-годишен въжеиграч ще кара велосипед на 40 метра височина през Златния рог СНИМКИ

Ветеранът планира грандиозно финално шоу в Истанбул

74-годишният Йоздемир Туран е сред малкото въжеиграчи в Турция и планира да се сбогува с опасната си професия в едно от най-известните места в Истанбул. Туран ще кара велосипед по 700-метров дълъг стоманен кабел на височина 40 метра през Златния рог.

Анадолска агенция

Туран планира да осъществи "звездния" си номер на 29 май 2023 г., когато се навършват 570 години от превземането на града от османците. „Това ще бъде моето финално изпълнение, преди да се пенсионирам“, каза той пред Анадолската агенция (AA).

Анадолска агенция

Възрастният мъж показа как е привлечен от цирковите номера през детството си, след като е гледал майстори на професията си. Той започва като асистент на въжеиграчи в продължение на 10 години през летните ваканции, докато не завършва университет, където учи стоматология. Оттогава той посвещава цялото си време на изучаване на триковете на професията.

Анадолска агенция

В продължение на около 60 години той има участия в Турция и в чужбина и е подобрил няколко рекорда в страната. Здравословните проблеми го принудиха да отмени ангажиментите си от миналата година, но след като се възстанови, започна да планира последния си номер.

Анадолска агенция

„Избрах Златния рог, защото там са се представяли въжеиграчите от миналото в продължение на десетилетия“, сподели развълнуваният артист. Туран сега ръководи единственото студио за въжеиграчи в Турция. Той казва, че ще извърши подвига без никакви мерки за сигурност. „Турските въжеиграчи се различават от европейските си колеги, защото не използват предпазни колани или предпазни мрежи на земята. Никога не съм вземал мерки за безопасност, зачитайки нашата традиция“, каза той. „Това е истинско ходене по въже“, добави той.

Анадолска агенция

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?