4232

73 милиардери живеят в най-големия град в Европа

С малки изключения повечето европейски градове нямат голямо население. Това отчасти се дължи на това, че някои европейски държави са относително малки, а други имат множество големи градове, а не една голяма столица. Например в Обединеното кралство Лондон е най-големият град (и третият по големина европейски град като цяло) с население от около 7,5 милиона души, но има няколко други важни града, като Нотингам, Ливърпул и Бирмингам, всеки от които има население от близо един милион. 

Истанбул в Турция и Москва в Русия са най-големите градове на европейския континент. Истанбул има население от почти 15 милиона, докато статистиката показва, че най-големият град в Русия вече има повече от 10 милиона жители (Санкт Петербург също влиза в челната петица с население от около 5 милиона).

Тези градове, обаче, са по-скоро изключение, тъй като статистиката показва, че населението между 1 и 3 милиона е по-характерно за много големи европейски градове, като Рим (2,3 милиона), Париж (2,1 милиона) и Виена (1,6 милиона), пише actualno.com. Европа също е дом на множество много по-малки, но все пак исторически и културно важни градове. 

Те включват Неапол в Италия, с население от около 950 000 души, полския Краков (755 000) и Амстердам в Холандия (741 000). Топ 10 на най-големите градове в Европа по население 

1. Москва, Русия 10 381 222

2. Лондон, Обединено кралство 7 556 900 

3. Санкт Петербург, Русия 5 028 000

4. Берлин, Германия 3 426 354 

5. Мадрид, Испания 3 255 944 

6. Киев, Украйна 2 797 553 

7. Рим, Италия 2 318 895 

8. Париж, Франция 2 138 551 

9. Букурещ, Румъния 1 877 155 

10. Минск, Беларус 1 742 124

Кой е най-големият град в Европа по население? 

Москва 

Москва е най-населеният град в Европа, най-големият и най-богатият град в Русия, един от най-скъпите градове в света и с най-високата сграда на континента - 374-метровата Кула на Федерацията. Руската столица притежава богата история и културно наследство, което датира от векове. Известна е със своята зашеметяваща архитектура, емблематични забележителности и оживен градски живот. Москва е град, който никога не пропуска да плени своите посетители. От величието на Червения площад до великолепния Кремъл, има още многобройни атракции за изследване и откриване. Градът предлага комбинация от традиционни и съвременни преживявания, от театри и музеи от световн класа до вълнуващи фестивали и технологични иновации.  

Интересни факти за Москва - Москва е основана през 12-ти век. Градът има богата история, която датира от 1147 г., когато е основан от княз Юрий Долгорукий. - Московският Кремъл е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Кремъл е най-голямата средновековна крепост в света и обявен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата е построена от италианция. Първоначално Кремъл е бил бял, но пребоядисан в червено след Октомврийската революция. - Москва е известна със своята зашеметяваща архитектура. Градът може да се похвали със смесица от архитектурни стилове, включително средновековни, съветски и съвременни дизайни.

Московското метро е една от най-натоварените подземни системи в света. Със своите грандиозни станции, декорирани с произведения на изкуството, московското метро е не само удобен вид транспорт, но и основна туристическа атракция. Метрото се ползва от около 9 милиона души на ден. Има 12 линии с дължина от 310 км. Метрото разполага с 82 станции и почти 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди. 

- Червеният площад се намира в сърцето на Москва. Този известен площад е заобиколен от емблематични забележителности като Кремъл, катедралата “Свети Василий" и Държавния исторически музей. - Москва е дом на няколко световноизвестни театъра. Болшой театър и Московският художествен театър са сред най-престижните театри в света, известни със своите изключителни балетни и театрални представления. - В Москва има много милиардери. Москва е на трето място в света по най-много милиардери на глава от населението. Преди нея е щатският Ню Йорк и китайският мегаполис Хонконг. В Москва живеят 73 милиардера, които притежават общо състояние от около 297 млрд. долара. - В Москва има най-много библиотеки в света. Руската столица е световен рекордьор по брой на библиотеките - над 500. Сред тях е Руската държавна библиотека с най-голямата колекция от книги в цяла Европа. В нея се съхраняват над 48 милиона книги, научни статии и списания. Тази колекция е и втората по големина в света - на първо място е Библиотеката на Конгреса на Сащ със 164 милиона книжни единици.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?