Следвайте ни

7 турци загинаха и десетки ослепяха след пиене на ментета СНИМКИ

viber icon

Седем души са загинали, а друг е в критично състояние след консумация на менте алкохол в централната провинция Кърккале, област Измир. В още 4 района на провинция Измир  осемнайсет души са били хоспитализирани по същата причина и един е починал. Шест други са все още в болницата в критично състояние.


Това са най-тежките случаи на алкохолно отравяне от март насам, когато 30 предимно туркменски граждани починаха след пиене на менте алкохол в Истанбул. Турските медии съобщиха, че девет души са били откарани в болницата и са се оплакали от загуба на зрение и гадене. По-късно броят на потърсилите помощ стана 18. Жертвите са на възраст между 42 и 71 години и полицията започна разследване на инцидента.

Полицията организира акции на шест адреса, включително складове и жилища, и задържа десет заподозрени във връзка с инцидента. Заподозрените са имали криминални регистрации за продажба на алкохол, а складът е бил обискиран от полицията четири пъти преди това. Някои от жертвите сами са приготвяли алкохол в домашни условия, като смесвали етилов алкохол и други съставки.


Полицията задържа двама заподозрени, обвинени в снабдяване с алкохол на пострадалите. Полицията подозира, че някои жертви са се опитвали да приготвят домашни напитки, като са използвали препарат за почистване на повърхности на алкохолна основа, който са купили от същия магазин.


Алкохолното отравяне от нелегални напитки е отнело около 10 000 живота по целия свят през последното десетилетие и над 100 в Турция през последната година. Турската полиция засили усилията си срещу алкохолните трафиканти, за да предотврати по-нататъшни смъртни случаи, но трафикът с алкохол остава доходоносен сектор предвид високите данъци върху алкохолните напитки в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?