Следвайте ни

68 години от коронацията на кралица Елизабет II

viber icon

На днешния д​ен през 1953 г. се състои официалната коронация на кралицата на Великобритания Елизабет II в Уестминстърското абатство в Лондон, която е пряко предавана по телевизията.  

Оттогава Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство - Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Общността на нациите, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия. Също така тя е върховен управител на Църквата на Англия и главнокомандващ британските въоръжени сили.  

На 21 декември 2007 г. Елизабет задминава кралица Виктория като най-дълголетния британски монарх, а на 9 септември 2015 г. става най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. На 6 февруари 2017 г. тя става първият британски монарх, отбелязал сапфирен юбилей на престола.  

Кралицата не възнамерява да абдикира, макар че се очаква принц Чарлз да поема все повече от задълженията й. Елизабет споделя, че искрено би желала принцът да наследи ролята <210> като глава на общността. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?