Следвайте ни

62 милиона пътници минаха през турските летища за 9 месеца

viber icon

Около 61,76 милиона пътници - включително транзитни - са пътували през летища в Турция от януари до септември, според летищните власти на страната.

Тази цифра е намаляла с 61,8% в сравнение със същия период на миналата година, заяви в сряда Главната дирекция на държавната летищна служба (DHMI).

Около 164 милиона души са пътували през летищата от януари до септември 2019 г. Спадът се дължи на проблемите, свързани с коронавирус пандемията.

Броят на вътрешните пътници е намалял с 50,9% до 37,4 милиона, докато 24,3 милиона пътници са взели международни полети, което е с 71,4% по-малко за същия период.

Летище Анталия в средиземноморския курортен град беше едно от най-натоварените летища през деветмесечието и само то приветства над 7,1 милиона пътници.

През септември летищата обслужват около 9,47 милиона пътници, в сравнение с 20,8 милиона през същия месец на 2019 година.

Летищата са обслужвали 785 240 самолета, включително прелитания през първите девет месеца на тази година, което е с 49,4% по-малко на годишна база.

Докладът също така казва, че товарният трафик възлиза на 1,7 милиона тона през първите девет месеца на 2020 г., в сравнение с 3,1 милиона тона на годишна база.

Мерките за ограничаването на коронавируса засегнаха дълбоко икономиките на всички страни по света, и по-специално сектори като пътувания, авиация, туризъм и производство.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?