6 родни университета в престижна класация, липсва пловдивски

Образованието ни не е съвсем приключено. 6 родни висши училища попаднаха в престижва класация.

Софийският университет „Климент Охридски“ е най-напред в листата на най-добрите 400 университета на QS World University Rankings за Източна Европа и Централна Азия. Той заема 48-о място.

Класацията се прави според категории като репутация сред академичнатна общност и сред работодателите, брой студенти, брой служители с докторска степен и брой международни студенти.

Общо в топ 400 има 3 софийски и 3 варненски университета от българските. Освен СУ „Климент Охридски“, другите софийски висши училища са Висшият институт по архитектура строителство и геодезия (от 301 до 350-о място) и Медицинският университет (151-о място).

Морската стролица е представена от Варненския университет по мениджмънт (класиран от 221 до 230), от Варненския свободен университет (от 351 до 400) и от Варненския икономически университет (351-400).

Американският университет в Благоевград е на 177-о място в класацията.

На първо място е Московският държавен университет „М. В. Ломоносов“, следват в топ 10: Университетът Тарту в Естония, трети е Държавният университет в Санкт Петербург, после идва  Карловия университет в Прага, Новосибирският държавен университет, Ягелонският университет в Полша, Варшавският университет, Университетът Масарик в Чехия, Московският институт по физика и технология и Томският държавен университет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?