2374
Следвайте ни

6-годишно може да предизвика международен скандал, ще скара ли две държави

viber icon

Преди броени дни, на 25 октомври, съд в Тел Авив постанови връщането в Италия на 6-годишния Ейтан Биран - единствения оцелял от тежкия инцидент с италиански лифт през май, който няколко месеца по-късно се озова в епицентъра на ожесточена семейна битка, предизвикала широк отзвук както сред италианската, така и сред израелската общественост, предаде БТА.

На 23 май в една чудесна за разходки слънчева събота семейството на Ейтан,

което от години живее в италианската област Ломбардия, се качва на лифта от курорта Стреза до връх Мотароне в италианската област Пиемонте, откъдето се открива невероятна гледка към езерото Маджоре. Пътуването обичайно продължава 20 минути. Но в този фатален ден по средата на пътя кабинката на лифта, в която е Ейтан, пада от голяма височина и загиват 14 души. Сред тях са родителите на малчугана, 30-годишният Амит Биран и 27-годишната Тал Пелег, 2-годишното му братче Том Биран, както и 81-годишният Ицхак и 71-годишната Барбара Коен, прадядото и прабабата на детето по бащина линия, които са били от няколко дни на гости в Италия.

Ейтан оцелява по чудо, прекарва 18 дни в кома и в бавно възстановяване

в болница в Торино, а цяла Италия се моли за него. След като е достатъчно стабилизиран, той е поверен от италианските власти на грижите на лекарката Ая Биран, сестра на баща му, която от дълго време живее със съпруга си и двете си дъщери в района на град Павия. Роднините на момчето по майчина линия, които живеят в Израел, получават правото на редовни посещения при детето.

В Италия започва разследване на инцидента

и постепенно се избистря версията, че човешка небрежност или грешка може да е изиграла роля в него. Ейтан бавно се съвзема от случилото се. В края на лятото животът му изглежда влиза в релсите на една привидна нормалност, ако нормалност може изобщо да има след подобен житейски удар. И точно тогава следва неочакван обрат. Детето е изведено от страната от дядо му по майчина линия, 58-годишния Шмуел Пелег, без знанието на леля му, на която властите са го поверили. Вместо да го отведе в магазин за играчки по време на една от редовните визити, Пелег - бивш израелски военен, за когото израелски медии дори намекват, че има връзки с Мосад и с политически фигури и който в миналото е бил обвинен в домашно насилие - отвежда детето с кола до Лугано в Швейцария. Оттам с частен самолет Ейтан е откаран в Тел Авив. Пътуването струва хиляди евро и се случва в разгара на строги правила за влизане в Израел заради коронавирусната пандемия. Не е ясно как Шмуел Пелег е успял да ги преодолее безпроблемно, придружаван от малко дете. Медии предполагат, че става дума за добре организиран план, в който може да са били замесени тайни служби и дори политически власти.

Оттук вече историята на Ейтан се превръща в една от водещите теми

за италианските и израелските издания. В Италия близките на Ейтан подават сигнал в полицията за незаконно извеждане от страната и се позовават на Хагската конвенция за трансграничното отвличане на деца, за да си върнат момчето. В Израел също започва разследване, дядото е разпитан, но отрича, че става дума за отвличане, поставен е за кратко под домашен арест, а въпросът стига до съда в Тел Авив.

Италиански и израелски издания междувременно разкриват,

че още след трагедията с лифта съдбата на Ейтан всъщност става обект на ожесточен спор между близките му по бащина линия в Италия и тези по майчина линия в Израел. Двете семейства спорят къде да живее малкият Ейтан. Дали да остане в Италия, където са се били устроили родителите му, където баща му е бил напът да завърши медицина и където Ейтан е бил записан въпреки еврейските си корени в училище, управлявано от католическа конгрегация, или да се върне в Израел, където би живял в среда, която ще съхрани неговата еврейска идентичност. Лелята на момчета по майчина линия Гали Пелег заявява, че иска да осинови детето, а баба му по майчина линия Ети Пелег твърди, че в Италия детето не получава нужната лекарска и психологическа помощ, че живее като заложник, че еврейското му самосъзнание ще бъде заличено, нещо което семейството на детето по бащина линия категорично отрича и припомня, че момчето има освен израелско и италианско гражданство заради далечен италиански прароднина. И двете семейства твърдят, че знаят какво би искало детето и че един ден то ще им бъде благодарно, че са изпълнили желанието му, което според близките му по бащина линия е да остане в Италия, а според близките му по майчина линия е да живее в Израел.

Следват интервюта на представители на двете семейства пред различни медии,

които нажежават спора дори до сблъсък на политически възгледи - твърди се, че семейство Пелег има крайнодесни възгледи, а семейство Биран е на обратния политически полюс. Според в. "Джерусалем пост" корените на проблема дори трябва да се търсят още по-надълбоко, в разделението на сефаради, каквото е семейство Пелег, и ашкенази, каквото е семейство Биран. В допълнение някои медии намекнаха, че отвличането на детето е в резултат на религиозен фундаментализъм. Други медии обаче предположиха, че причината за спора може да е доста по-прозаична - пари. Смята се, че Ейтан в качеството си на единствен оцелял в трагедията с лифта в крайна сметка може да получи компенсации за понесени вреди в размер на милиони евро. Семействата Пелег и Биран отричат категорично да са поблазнени от тази перспектива и уверяват, че действат само и единствено за доброто на детето.

До този момент външните министерства и на Израел и на Италия само следят случая,

но не се намесват в него, защото става дума за частен казус. Съдебното решение от 25 октомври на пръв поглед е някакъв изход от него, но оставя отворена вратата за обжалване. Според това решение освен че Ейтан трябва да бъде върнат в Италия, дядо му Шмуел Пелег трябва да плати и съдебни и адвокатски разноски в размер на 70 000 шекела (19 000 евро). А когато в даден момент започне процедурата по осиновяването на Ейтан, полемиката рискува да се проточи. А всяка проточила се полемика, разгаряща се в две страни, дори и на първо време да касае частен казус без политическо измерение, би могла в даден момент до доведе до отглас и срив в двустранните отношения, нещо, което едва ли биха искали двете страни.

Израел и Италия имат тесни връзки.

Заради географската близост те са търговски партньори. Стокообменът между тях е основно на високотехнологична, химическа и хранително-вкусова продукция. В периода 2014-2018 г. Израел е и един от най-значимите клиенти на италианския оръжеен износ. Още през 1955 г. е учредена Израело-италианска търговска камара. А на 22 септември 2020 г. правителствата на Израел и Италия заедно с тези на Кипър, Египет, Гърция, Йордания и палестинската автономна власт учредиха Източносредиземноморския газов форум - междуправителствена организация, която, както подсказва името ѝ, ще посвещава вниманието си на енергийното сътрудничество. И Израел, и Италия са членове и на Средиземноморския съюз - организация, обединяваща държавите от ЕС и 15 държави от Северна Африка, Западна Азия и Южна Европа и работеща за стабилността и просперитета на Средиземноморския регион.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?