Следвайте ни

5G - супертехнология или тайно оръжие

Изобретението, което впечатли света, стана ябълката на раздора след пламналата зараза.

viber icon

Една от най-характерните черти на всяка нова технология е нейната непредвидимост. Преди една иновация да бъде реално приложена в ежедневието на хората, тя преминава през серия технически и медицински тестове. Огромна част от информацията, идваща от подобни изследвания, е напълно акуратна и спокойно може да бъде приета за истина.

Проблемът идва, когато учените и лекарите правят дългосрочни прогнози за влиянието на подобни иновации. Подобен е казусът с 5G мрежите. Към момента тяхното влияние е изследвано единствено в краткосрочен аспект. Различни клинични тестове са обхващали времеви периоди, при които контролни групи са поставяни по влиянието на честоти на 5G мрежата от седмица до три месеца. На базата на тези тестове идват и предположенията за ефекта от по-продължителното излагане на подобни честоти - година, две или дори десетилетие. 

Именно това се превръща в ябълката на раздора. Глобалният конфликт за 5G, който в последните няколко месеца е изключително актуален по света, събуди спорове и у нас. Засега са се оформили три основни фронта - на хората, които са твърдо за новата технология; на тези, които имат сериозни опасения от чисто медицинска и здравна гледна точка; и на последно място - любителите на конспиративни теории, които виждат в 5G зловещ план за създаване на оръжие за масово унищожаване или контрол на човечеството. 

И ако първите две групи открито се опитват да влязат в реален дебат и дори редица представители на привържениците на технологията вече да работят с лекари и учени, резервирани или отхвърлящи 5G, то конспираторите към момента сякаш вземат превес. Като голяма част от всички фалшиви новини, и техните теории се разпространяват предимно през социалните мрежи. Големите групи, създадени срещу 5G технологията, практически от няколко месеца са обект на атака с фалшиви новини, проучвания и статии, голяма част от които не са се случвали изобщо и се цитират имена на несъществуващи учени, лекари или инженери от "престижни" учреждения.

Това създава и най-голямата опасност, свързана с 5G технологията. Така само за няколко месеца, дори и в най-голямата българска група срещу новата технология - "Stop5G Bulgaria", отдавна измести фокуса от реалната информация и мненията на компетентните и разбиращи темата специалисти към споделянето на изфабрикувани статии от спорни източници или конспиративни теории. Така дебатът между тези за 5G и тези против новия стандарт се оказа узурпиран от интернет троловете и конспираторите, които намериха почва в един от лагерите и активираха сериозна кампания по дезинформация.

Истината за 5G мрежите и дългосрочният им ефект върху човешкото здраве, имунитет и дори психика все още не може да бъде категорична, защото просто все още няма хора, които са били изложени на подобни честоти. Това не значи, че 5G е вредно, нито че е безопасно, а че тепърва както привържениците, така и скептиците на тази технология ще трябва да работят, за да върнат спора в неговият естествен хабитат - полето на науката и медицината. Безспорен факт е, че както телекомуникационните компании, така и самите държави избързаха с въвеждането на новата технология, привлечени от икономическите и бизнес възможности. И то преди обществото да се е запознало напълно с нея. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Hhhj

Hhhj

08.05.2020 | 09:55

Значи, дайте да въведем 5G, пък после ще мислим дали е безопасна ? Егати логиката....

Отговори
1 0
Пламен

Пламен

06.04.2020 | 00:28

Как не ви е срам да пишете небивалици и да пълните главите на хората с глупости ?!?

Отговори
1 0
Чудомир

Чудомир

05.04.2020 | 16:57

Появява се едно общество, което вярва на всякакви, шантави конспирации - плоска земя, 5J, китайците били извънземни.

Отговори
0 5
Гергана

Гергана

06.04.2020 | 11:24

Не, Чудомир, обратното е. Появява се общество, което се противопоставя на засилващия се технологичен и медицински терор. Специално за 5G само идиоти те вярват, че технологията е безопасна. Практиката вече доказа, въпреки подробните обяснения на специалистите, как нейонизиращо лъчение от антените е безопасно за човешкото здраве, че хората, които живеят в обсега на 2-3-4 G антени, се разболяват много бързо и много често от рак. Пропагандата винаги върви в двете посоки, но мислете първо коя от двете страни има интерес.

Отговори
3 0
наблюдава се повсеместно дрогарско цвилене в заднишком

наблюдава се повсеместно дрогарско цвилене в заднишком

05.04.2020 | 14:33

е как да не е тайно оръжие, как само бърка в леворезбите на дрогарете , откачиха наши дни

Отговори
1 0
SSss

SSss

05.04.2020 | 12:54

За 50 г. не можаха да докажат еднозначно дали старите монитори и телевизори са опасни с електромагнитното си излъчване. Сложиха някакви норми които променяха от време навреме като оръжие за разчистване с конкуренцията. Сега се води дебат за LED излъчванията-крушки, монитори, телефони със същия успех. Същото е и с 5G технологията, но тук 99% е търговска война и шумотевицата е защото китайците имат нещо което западняците нямат и то е печелившо. А ако се огледате ще видите ,че в много големи градове врабчетата са почти изчезнали и без да има 5G станции. Със сигурност многото излагане е вредно ,но колко е точно е безопасно никога няма да узнаем. За сравнение нормите за безопасно излагане на радиация в американската армия са увеличавани 4 пъти!! Може да си заклет пушач и станцията до вас да е капката която ще прелее твоята чаша.

Отговори
0 2
Батко

Батко

05.04.2020 | 12:54

Освен из разни конспирации, няма данни не-йонизиращата радиация да предизвиква проблеми със здравето на хората, ако се спазват технологичните изисквания на излъчващите уреди. Нито едно проучване, чиито данни са показали проблем, не е било потвърдено научно. Да се твърди с абсолютна точност, че не-йонизиращата радиация е вредна, е все едно да се твърди, че пиенето на вода е вредно. Всичко е в количеството и в качеството.

Отговори
2 3
по-точно

по-точно

05.04.2020 | 12:51

Технология, която може да бъде използвана като оръжие. Впрочем това се отнася до всяка една технология.

Отговори
7 1
Минкова

Минкова

05.04.2020 | 09:14

Въвеждането на едно лекарство е предхождано от дълго изследване на животни, а след това и на хора. Защо въвеждането на такава глобална технология като 5G мрежите не е направено никакво проучване? Телекомите се надпреварват да го въвеждат, за да хванат високите цени на услугата и не се интересуват от здравето на населението!

Отговори
19 2
Пламен

Пламен

06.04.2020 | 00:26

Статията не писана от неграмотен олигофрен

Отговори
2 2
Виртуално щастие няма

Виртуално щастие няма

05.04.2020 | 08:33

Мобилният телефон е като в “Старецът и морето” на Хемингуей. Излизаш да ловиш херинга, а хващаш огромна риба на въдицата. В началото изглежда страхотна награда, но после тя завлича лодката навътре в морето. Ти все пак се вкопчваш за улова, докато на края установиш, че рибата не става за нищо.

Отговори
22 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?