Следвайте ни

5G скара САЩ и Китай

От Huawei търсят нов стратегически партньор в лицето на Русия, ще използват "Аврора" вместо "Андроид"

viber icon

Една от най-интересните истории в развитие, случваща се на международната сцена през тази година, е битката между САЩ и Китай, която започна на технологичния фронт. Спорът стартира с обвиненията от американския телекомуникационен регулатор за допуснати сериозни пропуски в системите за сигурност на 5G оборудването на китайската компания Huawei, но вече премина на държавно ниво. В него се намесиха президентите на двете страни - Доналд Тръмп и Си Дзинпин, Сената на САЩ, дори ФБР, както и китайските служби за сигурност.

Според ФБР се оказа, че "пропуските в системите за сигурност" са умишлено оставени преки пътища, през които китайското разузнаване от години източва информация за своите западни партньори. Служители зад Океана обвиниха китайската компания директно в международен и корпоративен шпионаж, което доведе до няколко рекордни спада в цените на акциите не само на Huawei, но и на стотици други китайски технологични компании. От своя страна, китайското правителство и директорите на технологичния гигант отхвърлиха напълно подобни твърдения, обвинявайки САЩ, че зад атаката, "маскирана" като битка срещу шпионажа и изтичането на лични данни или секретна информация, се крие икономическият интерес на Вашингтон. 

Анализатори на мобилните технологии посочват, че доставките на оборудване за 5G мрежата ще генерират в следващите 4 години близо 2,7 трилиона долара. В края на миналата година като основен фаворит за лъвския пай от тази главозамайваща сума беше сочена компанията Huawei, която стартира разработки и тестове на новата технология 19 месеца преди всички свои конкуренти от САЩ. Технологичната общност е разделена в мненията си. Според една част Америка се страхува да не изгуби лидерската си позиция на пазара заради по-евтиното и компактно оборудване, което китайците предлагат, и затова се опитва по всякакъв начин да удари по имиджа на компаниите в страната. Според други пък Пекин няма как да бъде надежден партньор на Запада и обвиненията срещу Huawei трябва да са доведат до сериозни санкции както срещу компанията, така и срещу китайското правителство.

Поднебесната империя отвръща на удара

В края на миналата седмица китайската компания Huawei заведе дело в американския съд срещу Министерството на търговията на страната, като поиска връщането на конфискувано телекомуникационно оборудване, което се намира в Аляска. В продължение на две години американските служители не могат да решат дали да издадат отделен лиценз за износ на тази партида оборудване, която беше изпратена през юли 2017 г. за тестване в лаборатория в щата Калифорния, но впоследствие беше изтеглена в Аляска.

Според Huawei дружеството е предало на американската страна цялата поискана информация за продуктите, за които по това време не се е изисквал отделен лиценз. Въпреки това Министерството на търговията в продължение на 20 месеца не е взело решение. Във връзка с това китайската компания моли съдът да признае, че администрацията на САЩ „незаконно се е въздържала или неоснователно е отложила действията си" по отношение на конфискуваното оборудване.

В средата на май Министерството на търговията на САЩ включи Huawei  в черния списък, което блокира възможността  компанията да купува компоненти и технологии от американски производители. Технологичният гигант Google вече прекрати сътрудничеството с Huawei в почти всички области, които изискват прехвърляне на оборудване, софтуер и технически услуги.

Великобритания и Япония под натиск 

Още през март американското правителство посъветва всички свои партньори и съюзници в глобален мащаб да преосмислят избора си на доставчик за 5G оборудване. Така от Вашингтон успяха да нанесат още по-сериозен удар както върху Huawei, така и върху цялата китайска икономика. Редица страни, сред които Великобритания и Япония, вече обявиха, че няма да се възползват от китайските технологии въпреки значително по-добрата цена и параметри на мрежите. 

Европа обаче все още няма единно решение. Евентуална пълна забрана, наложена на Huawei от пускането в експлоатация на 5G телекомуникационни мрежи в Европа, ще струва на мобилните оператори в ЕС близо 55 милиарда евро, по оценка на експерти, поръчана от "Франс прес". 

Според доклада, който ще бъде гледан при първата сесия на новия Европарламент,  Huawei и една от дъщерните им компании - ZTE, заедно представляват около 40% от пазара на ЕС, доставящ мобилно оборудване в момента. Основните притеснения на Съюза са, че другите компании нямат достатъчния ресурс да произведат и доставят навреме новите клетки за 5G мрежата.

Пекин и Москва си подават ръце    

Китайците от Huawei вече търсят нов стратегически партньор във високите технологии и тяхното развитие. Представители на компанията ще започнат преговори с Русия през следващото тримесечие. Основна цел на срещите ще бъде обсъждането на възможността за използване на руската операционна система "Аврора" в мобилните устройства на китайския технологичен гигант. 

Разговорите ще се проведат между китайската компания и руското Министерство на съобщенията, според информацията, изнесена от високопоставен служител в Кремъл. Американската забрана означава, че на Huawei няма да бъде разрешено да използва операционната система "Андроид". По-рано тази седмица главният изпълнителен директор и основател на Huawei Жън Чжънфей заяви, че забраната може да доведе до загуба от продажбите на смартфони, произведените от китайската компания, в размер до 30 млрд. долара.

Големите печеливши са малките компании

В разгара на тази финансово-политическа война се оказа, че големите печеливши са всички други по-малки компании, които до преди година щяха да се борят за общо не повече от 12-14 % от доставките на оборудване в глобален мащаб. Европейските конкуренти „Ериксон" от Швеция и „Нокиа" от Финландия, както и „Самсунг" от Южна Корея обаче нямат капацитета да се справят с прехода от 3G и 4G мрежи към 5G в Европа, като в същото време изпълняват вече подписаните договори в Северна Америка и Азия. "Ериксон" например обявиха, че ще изтеглят заем от над 3,9 млрд. долара, за да увеличат ударно производството на новите клетки и технологии. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Д.Кънев

Д.Кънев

30.06.2019 | 00:08

От къде на къде САЩ ще диктуват къде ще стане това или онова.На тия мелези трябва да им се покаже че трябва да си седнат на задника.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?