3906

56 000 турски катаджии нащрек за Курбан Байрама

Най-много катастрофи при съседите стават по празниците

Близо 56 хиляди служители от полицията и трафика ще бъдат мобилизирани за охраната на Истанбул и населението по време на свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам от 15 до 19 юни. Това съобщи валията на Истанбул Давут Гюл.

По информация на турските медии Гюл заедно с отговорни служители по сигурността са инспектирали ключови места в мегаполиса.

По думите на истанбулския градоначалник задача на контролните органи е да се гарантира безопасността на движението, тъй като през празничните дни много хора ще бъдат в движение.

В събота, 15 юни, в Турция започва 9-дневна ваканция по случай Курбан Байрам.

Според статистиките най-голям брой пътнотранспортни произшествия с жертви стават на свещените мюсюлмански празници Курбан Байрам и Рамазан Байрам.

На граничните пунктове на Турция с България се очаква наплив от пътници и автомобили. Започва лятната ваканция и много турски граждани, които живеят в европейските държави, се очаква да пристигнат в Турция.

Призовавам всички граждани да спазват стриктно правилата за движение по пътищата, както и указанията на контролните органи, за да не се помрачи празникът, каза валията, цитиран от Ихляс хабер ажансъ.

По думите му са завишени и проверките на местата, които са определени за колене на животните, които се принасят в жертва на Курбан Байрам, както и глобите за неспазване на правилата.

В Истанбул е забранено коленето на животни в парковете, градините, по улиците.

Глобите ще бъдат между 5 хиляди и 11 хиляди турски лири, посочи валията.

От Истанбулската голяма община съобщиха, че са обособени общо пет броя съоръжения, две в европейската част и три в азиатската част на мегаполиса Истанбул, за продажба на животни и клане.

В съоръженията, които са оборудвани с модерни заслони и кланици, се използват най-новите технологии за ускоряване на услугите. Екипи ще бъдат в готовност да се намесят в случай на неизправност.

Подготвени са 240 000 хигиенни торбички за жертвоприношения, в които гражданите да опаковат жертвеното месо и които ще бъдат раздадени безплатно.

Съоръженията включват и социални зони като стаи за молитви, мивки, тоалетни, места за почивка и подвижни бюфети.

Жертвените зони за продажба и клане, принадлежащи на Столична община Истанбул, са с капацитет за 11 хиляди животни, се посочва в сайта на общината.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?