5000 души на опашка за отварянето на McDonalds в Москва

Първият ресторант на McDonalds в Москва отваря врати на 31 януари 1990 г. и предизвиква фурор в столицата на СССР. Няколко години преди това компанията е ухажвала съветските власти, които да  позволят да построи най-големия си до момента ресторант в света. Така след строежа и стабилна рекламна кампания в последния ден на януари първият McDonald's в Русия е готов да отвори врати.

Часове преди откриването на заведението на площад "Пушкин" около 5000 души вече чакат на опашка, за да се докоснат до "вкуса за Запада". В първия ден през ресторанта минават над 30 хил. души. Опашките се извиват в продължение на поне няколко километра.

Цените за сметка на това са доста високи. Само бургерът "Биг Мак" се продава на цена от 4 рубли. За сравнение по това време в Москва един голям хубав ръжен хляб струва 20 копейки, а вечеря в добър ресторант излиза около 5 рубли. Някои разказват, че човек спокойно може да изхарчи седмичния си надник за едно пълно меню със сандвич, картофки, кола и десерт. По това време големите западни марки като Coca Cola, Johnnie Walker и McDonald's все още имат силата на символ на свободата, идваща от свободния пазар и свободните общества. И преди падането на желязната завеса техните продукти са ценени като изключително редки и луксозни стоки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?