2374

50 години разлика: Първата жена и първият цветнокож ще летят до Луната

Американската аерокосмическа агенция обяви имената на четиримата астронавти, които през ноември 2024 г. ще направят полет около Луната като поредна крачка към изпращането на екип на повърхността на земния спътник през 2025 г.

Командир ще бъде Рид Уейзмън, пилот ще е Виктор Глоувър, а има и двама специалисти - Кристийн Кdук и канадецът Джеръми Хансен.

Мисията с кораба Orion ще е 10-дневна, като в първите два от тях те ще прекарат в земна орбита.

Полетът, който има за цел да надгради успешната мисия Artemis I, която бе без екипаж през декември, ще отведе до Луната първата жена и първия цветнокож, проправяйки пътя към бъдещето за дългосрочни мисии с хора за изследване на Луната и в крайна сметка до Марс", се казва в официалното съобщение.

"За първи път от повече от 50 години екипажът на Artemis II ще бъдат първите хора, които ще летят до Луната" и сред тях за пръв път ще бъде и канадец, за когото това ще е първият космически полет. Тримата американци вече са били в космоса.

През ноември 2022 г., като част от лунната програма Artemis 1, НАСА изстреля свръхтежката ракета Space Launch System (SLS), носеща безпилотния космически кораб Orion. Капсулата за приземяване се завърна успешно след 25 дни полет до и около Луната.

Ако мисията в края на ноември 2024 г. бъде успешна, астронавти, които да стъпят на лунната повърхност за пръв път от 1972 г. насам, ще бъдат изпратени не по-рано от 2025

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ПП-ДБ

ПП-ДБ

03.04.2023 | 21:18

А първия джендър, кога?

Отговори
7 3
Тъпо

Тъпо

04.04.2023 | 00:47

и злобно

Отговори
1 3

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”