49

50 дни след труса: Над 2 милиона в Турция живеят в палатки

Ръководителят на агенцията за управление на бедствия АФАД Юнус Сезер обяви, че над 2 милиона пострадали от трусовете в Турция живеят в палатки, 50 дни след бедствието.

АА

Сезер направи презентация в Анкара за последиците от земетресенията от 6 февруари в парламентарната комисия за изследване на земетресенията.

 

Той обяви, че броят на жертвите след двете опустошителни земетресения, достигна 50 096 души, а ранените са 107 204 души. 18 738 вторични труса са възникнали след земетресенията, отбеляза Сезер, като 44 от тях са с магнитуд над 5 по Рихтер.

АА

В 11 провинции повече от 300 000 сгради са срутени, тежко или леко повредени. В ход е тяхното разрушаване и извозване на отломките в засегнатите райони.

Експерти се опасяват, че броят на загиналите може да се увеличи, като се имат предвид хилядите срутени сгради в района.

 

Сезер сподели, че са инсталирани 501 069 палатки, в които са настанени 2 004 276 души. За сметка на това в 30 344 контейнера живеят 40 788 души.

 

Освен това той отбеляза, че в зоната на бедствието са създадени 24 680 тоалетни и душове. Въз основа на данните, представени от Сезер, около 83 души използват една и съща тоалетна и душ.

АА

В палатковите и контейнерните градове, където живеят потърпевшите от бедствията се извършват често операции по почистване и дезинфекция.

 

Екипите извършват и дезинфекция на местата за общо ползване като кухни, тоалетни и душ кабини. 242 служители участват в работата, извършена с 82 превозни средства в област Хатай.

АА

Губернаторът на Амасия Мустафа Масатлъ, който беше назначен за координатор в Хатай, сподели пред Анадолската агенция (AA):

„Поради ограничения достъп до хигиенни зони, могат да възникнат различни инфекциозни заболявания, които застрашават общественото здраве. За да предотвратим тези отрицателни ефекти и да гарантираме, че нашите граждани могат продължават живота си в хигиенична среда, пръскаме с дезинфекционни препарати в цялата провинция с подкрепата на 24 общини и компании."

АА

Масатлъ допълни, че гробищата, местата за отломки, събиране и изхвърляне на боклук в града също са редовно пръскани.

Югоизточният регион на Турция беше ударен от две големи земетресения на 6 февруари, едното с магнитуд 7,7 и другото с магнитуд 7,6 по Рихтер.

АА

Освен това земетресения с магнитуд 6,4, 5,8, 5,2, 5,2 удариха южната провинция Хатай на 20 февруари, увеличавайки драматично щетите.

Хора в отдалечени селски райони в провинция Хатай се оплакват, че са принудени да живеят в оранжерии, поради недостиг на палатки и контейнери. Тези дни в района се очакват обилни валежи, като това ще затрудни още повече битовите и хигиенните условия в областта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?