Следвайте ни

5 тайни за Китайската комунистическа партия, които не знаете

viber icon

Китайската комунистическа партия (ККП) ще празнува своята стогодишнина на 1 юли. В нея, както твърди тя, членуват над 90 милиона души, но начинът, по който управлява, е забулен в тайна, пишат Франс прес и БТА.

Родена в нелегалност, втората световна сила остава вярна на своите марксистко-ленински корени, а функционирането й е скрито за външни погледи.

Това "най-голямо тайно общество в света", както го определя китаистът Жан-Пиер Кабестан, живее в симбиоза с държавата. При това положение е трудно да се прецени господството му върху страната отделно от господството върху администрацията - в редица обществени сгради са настанени и държавни, и партийни органи, а мнозина служители заемат и длъжности в ККП.

 

Кога е създадена?

Според официалната история ККП  е била учредена на 23 юли 1921 г., на първия "конгрес" с 13 участници, събрали се в най-строга тайна в бившата Шанхайска френска концесия. Двайсет години по-късно, бъдещият основател на народната република Мао Дзедун произволно обявява, че годишнината е на 1 юли.

 

 

Кой членува в нея?

Партията твърди, че наброява 92 милиона членове, макар списъците им да остават неизвестни. Понякога воалът се приповдига, както през 2018 г., когато печатът разкри, че Джак Ма - най-известният мултимилиардер в Китай, е член на ККП.

Организацията е "само" втората по големина политическа партия в света след "Бхаратия джаната" на индийския премиер Нарендра Моди, в която се смята, че членуват 180 милиона души.

 

Как се финансира тя?

Бюджетът на ККП не се оповестява. Партията има собствени средства, формирани от членски внос (от 0,5 до 2 процента от доходите на всеки член). През 2016 г. официално издание спомена, че членският внос от предходната година е възлязъл на 7,08 милиона юана (920 милиона евро по сегашния курс).

Разделено на броя на членовете, това прави под 80 юана (10 евро) на човек годишно.
Имуществото й също е обгърнато в тайна. Но партията е начело на цяла финансова империя, пряко управлява също така предприятия, хотели и заводи, обяснява за АФП Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг.

Колкото до заплатите на ръководството й – за тях не се знае нищо. И макар че партийните кадри по принцип са приравнени към служителите в йерархията на държавната администрация, редица от тях получават привилегии в натура (служебно жилище и кола, домашна прислуга и т. н.), които не са отразени в основните им заплати.

Въпросът за богатството на висшите китайски ръководители е твърде деликатен и чуждестранните медии, рискували през 2012 г. да повдигнат темата, бяха санкционирани от режима.

А в самия Китай борецът с корупцията Сюй Чжъюн, настоявал за прозрачност относно имотното състояние на управляващите, през 2014 г. бе осъден на четири години затвор.

 

Тайните събрания

Мащабните публични форуми на партията като конгресите й, свиквани веднъж на пет години, редовно приключват с почти единодушно приети решения.

За разлика от тях заседанията на Централния комитет (с 200 членове) и Политбюрото (с 25) протичат при закрити врата. Националната медия само предава с глас зад кадър монолозите на генералния секретар Си Цзинпин. Дебатите, ако има такива, не стават обществено достояние, нито резултатите от евентуални гласувания.

 

Колко са жертвите?

Според повечето чуждестранни специалисти по история на Китай между 40 и 70 милиона души са загинали вследствие на политиката, водена от партията след идването й на власт през 1949 г. (чистките, глада, предизвикан от Големия скок напред, репресиите в Тибет, Културната революция, клането на площад "Тянанмън" и т. н.).

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?