49

5 години затвор за лидерка на опозицията в Истанбул заради обиди в Туитър

Върховният апелативен съд на Турция потвърди в четвъртък три отделни присъди за лишаване от свобода за председателката за провинция Истанбул на главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Джанан Кафтанджоглу. Критиците на управляващите виждат този ход като поредна репресия срещу опонентите преди президентските и парламентарните избори догодина.

Т24

Ръководителят на РНП в Истанбул е изправен пред общо 4 години и 11 месеца затвор по обвинения в „обида на държавен служител“, „обида на президента“ и „обида на турската държава“, съобщи новинарският сайт Т24 .

Кафтанджиоглу стана мишена в множество съдебни дела, след като се изяви като влиятелна опозиционна фигура в Турция, след като РНП спечели кметското място на Истанбул на местните избори през 2019 г., побеждавайки управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). 

Т24

Обвиненията срещу Кафтанджиоглу се основават на съобщения в Туитър от преди осем години, според държавната Анадолска информационна агенция.

Върховният съд потвърди присъда от една година и шест месеца за Кафтанджиоглу по обвинения в обида на държавен служител, още една година и осем месеца присъда по обвинения в обида на турската държава и две години и четири месеца присъда в сравнение с две години и четири месеца, поискани от прокурор по обвинение в обида на президента, съобщи Т24.

Съдът в четвъртък също прекрати две други дела срещу председателката на РНП в Истанбул, в които тя беше обвинена в „провеждане на терористична пропаганда“ и „подбуждане на омраза и вражда“, според T24.

Часове след решението на съда Кафтанджиоглу пусна предизвикателно видео съобщение в Туитър, в което казва, че мобилизацията и надеждата за „освобождаването от управляващата сила на злото“ ще продължи.

Т24

Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу вчера обяви, че неговата партия ще тръгне към централата на партията в Истанбул, за да протестира срещу присъдата на висшия съд.

Часове след съобщението на Кълъчдароглу стотици депутати и поддръжници на РНП, включително Кафтанджоглу, се събраха пред централата на партията в Истанбул, където партийният лидер произнесе реч, осъждаща присъдата, съобщават медиите.

"Вие сте слаби, а ние сме силни", каза лидерът на РНП, обръщайки се към Ердоган. "Зад Джанан, която се опитвате да накажете, стои цяла нация. Волята на нацията е по-голяма от вас."

Докладчикът на Европейския парламент (ЕП) за Турция Начо Санчес Амор написа в Туитър, че решението на съда е „тъмна новина“, само часове след гласуването на ЕП относно доклада за Турция.

 

Снимки Т24

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?