Следвайте ни

5.4 милиона американци изгубиха здравното си осигуряване заради Covid-19

viber icon

Пандемията от коронавирус отне правото на здравно осигуряване на 5.4 милиона американски граждани. Този отчет е само за периода февруари-май, в който повечето възрастни загубиха работните си места. 

Проучването е публикувано от непартийната група за защита на потребителите Families USA. В сравнение с неосигурените лица по време на рецесията през 2008-ма и 2009-та, за тазгодишното тримесечие бройката е нараснала с 40%. Тогава 3.9 милиона американци останаха без осигуровки. 

„Знаехме, че числата ще бъдат големи“, каза Стан Дорн – ръководител на Националния център за иновации и  автор на проучването. „Това е най-лошият икономически спад за страната ни след Втората световна война. Сега Великата рецесия ни изглежда като песен. За никого няма да е изненада, ако безработните и неосигурените нараснат още повече.

Очаква се темата да се засегне и на следващия дебат за справяне с вируса в Конгреса. Изследването обхваща ефектите от пандемията щат по щат. Най-засегнати са Тексас, Калифорния, Флорида, Ню Йорк и Северна Каролина. Само в Тексас е установен скок на безработицата от 4.2 милиона на почти 4.9 милиона граждани. Това означава, че на 10 човека, се падат по трима неосигурени. 

Демократите и техният предполагаем кандидат за президент Джоузеф Р. Байдън-младши се стремят към разширяване на Здравната реформа, която се разви успешно през управлението на бившия президент Барак Обама. Републиканците и настоящият президент – Доналд Тръмп, обаче настояват Върховният съд да преразгледа закона и да го анулира. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?