Следвайте ни

5,2-силно земетресение разтърси Източна Турция, няма съобщения за жертви

viber icon

Земетресение с магнитуд 5,2 разтърси района Бингьол в източната част на Турция, в 21.28 ч, като засега няма съобщения за жертви и имуществени щети. Земетресението е станало на дълбочина 15,51 километра.

Говорителят на вътрешното министерство Исмаил Чатаклъ заяви в изявление, че няма съобщения за жертви от провинциите Бингьол, Ерзурум, Ерзинджан, Елязъ и Диарбекир, където е усетен трусът.

"Огледът в региона продължава", каза той, позовавайки се на усилията на властите да определят евентуални материални щети или жертви.

Директорът на комуникациите Фаретин Алтун заяви, че държавата е нащрек с всички свои институции. Губернаторът на Бингьол Кадир Екинджи заяви в изявление пред тв "A Хабер", че не е получена информация за загуба на живот или имущество.  Вторични трусове продължават в Елязъ и Бингол.  Съобщено беше единствено, че две къщи са унищожени в две села от квартал Каракочан в Елязъ и няма съобщения за жертви.

Източна Турция е сеизмично активен регион. Провинция Елязъ беше разтърсена с голямо земетресение с магнитуд 6,8 в началото на 2020 г. Най-малко 41 души бяха убити и 1 607 други бяха ранени, след като земетресението на 24 януари удари града.

Бедствието също остави хиляди без дом в източната провинция, тъй като 58 сгради се срутиха и 428 сгради бяха оставени с критични структурни щети след земетресението.  Януарското земетресение също унищожи 315 сгради и тежко повреди 2424 други в съседната провинция Малатия.

Турция е сред най-активните сеизмични страни в света поради позицията си на няколко активни разломни линии, като десетки леки земетресения и вторични трусове се случват ежедневно. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?