2374

449-годишен Кервансарай приюти пострадали от земетресението

Кервансарай, построен от видния османски архитект Мимар Синан през 1574 г. за настаняване на поклонници и търговски кервани, приюти оцелелите от земетресението в Паяс, окръг Хатай, в Южна Турция.

НТВ

Реставрирания комплекс който носи името Сокуллу Мехмет Паша, на един от известните османски везири, остана почти непокътнат след разрушителните земетресения, въпреки изминалите 449 години.

НТВ

Разположен на пресечната точка на керваните за поклонение и пътя на коприната по пътя Истанбул-Алепо-Дамаск-Хиджаз, този Кервансарай е бил спирка за кервани от много години.

НТВ

След земетресението единствето куполът на минарето на джамията се срути, а основните постройки са непокътнати.

НТВ

Тези дни комплексът е домакин на оцелели от земетресението, чиито къщи са били повредени от трусовете на 6 февруари.

НТВ

Властите отвориха комплекса за използване веднага след земетресението. Заместник-кметът на Паяс Мустафа Йълдъз заяви: „Тъй като това е исторически паметник и е масивна каменна постройка, тя е издръжлива на продължаващите вторични трусове в района. Ние посрещаме стотици хора тук, които се нуждаят от топъл подслон след земетресението. От втория ден започнахме да раздаваме топла храна на около 1300 души.

НТВ

Разийе Караташ, оцеляла от земетресението, сподели: „Ние сме тук от първия ден на земетресението. Държавата се грижи за нас много добре, имаме закуска, топла храна и други помощи."

НТВ

Имамът Хюсейн Аджем, на джамията Саръ Селим, която се намира в комплекса сподели пред информационния канал НТВ: „Тези места са били домакини както на поклоннически, така и на търговски кервани от векове наред. От първия ден след земетресението нуждите от подслон и храна бяха посрещнати безплатно, за нашите братя и сестри, които все още са в нужда.“

Аджем обясни, че планът и проектът на комплекса са изготвени от османският архитект Мимар Синан. „Основите са положени през 1562 г. Сградата е завършена частично през 1574 г. и изцяло през 1580 г. Комплексът съдържа замък, малка джамия, меандър, хотелски стаи, базар и други места, като отговаря на всички нужди на гостите.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?