Следвайте ни

43 от терористите в Куманово са убити, 27 се предали

viber icon

Терористична група косовски мюсюлмани, която е нахлула на територията на Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) и е нападнала местните представителства на държавните институции, също е дала многобройни жертви, съобщават сръбски медии. Терористите са добре обучени за бойни действия.

Според сръбските медии 43 от терористите са убити, а 27 са се предали. Сърбия увеличи броя на полицаите на границата с БЮРМ с още 450 бойци – гранични полицаи и военни от антитерористичните части.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович е дал заповед за увеличаване с 450 души и на жандармеристите в граничната зона.

Премиерът на Сърбия Александър Вучич е насрочил извънредно заседание на Бюрото за координация на службите за сигурност.

В сблъсъците между силите на реда и въоръжена група от около 70 души в кв. „Диво село“ в Куманово загиналите полицаи вече са 8, а ранените - десетки.

Куманово е на около 40 км от Скопие и близо до границата с Косово, което през 2008 г. обяви независимост. В района живее голяма общност от албанското мюсюлманско малцинство.

Сраженията с албански терористи през 2001 г. бяха прекратени след наложеното от западни дипломати Охридско споразумение, съгласно което албанците получиха такива права и представителство в държавните органи, които де факто федерализираха страната. Поради това прилагането на споразумението все още е непълно и напрежението често ескалира.

Ройтерс припомня, че миналата седмица около 40 въоръжени албанци взеха за заложници четирима гранични полицаи на пункт с Косово и след няколко часа изчезнаха. Най-вероятно организаторите на поредната терористична атака имат за цел да доведат до фактическата федерализация с последващо разчленяване на БЮРМ, при което територията на запад от река Вардар ще се присъедини към Косово.

Това е предвидено в плановете за създаване на Велика Албания, подкрепяни от САЩ, твърдят сръбските медии. Тя включва днешните Албания и Косово, сръбската области около Прешево и Медвежа, западна Гърция (област Янина) и полов

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

българин

българин

10.05.2015 | 16:28

Браво за смелостта на македонците!43 разстреляни на място античовеци-мюсюлмани.За пореден път го казвам-унищожението на ислямската религия е предпоставка за мир в целия свят.Чумата на човешката мисъл в исторически аспект ,е възникването на тази античовшка религия-исляма.Тя превръща човека в животно.Прочетете пасквила,наречен коран,и ще го разберете.

Отговори
0 0
Д-р Гигълс

Д-р Гигълс

10.05.2015 | 15:13

Велика и Албания са две несъвместими понятия.Албания може да стане малко-по-голяма,но\nникога велика.Все едно велика Чукотка или велик Таджикистан.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?